Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda

  • 07. lipnja 2010.
  • Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Župan Božo Galić održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda Župan Božo Galić održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda
Župan Božo Galić održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i njegovi zamjenici zajedno su danas u Vukovaru sa predstavnicima Hrvatskih voda - Zoranom Đurokovićem, direktorom Vodno gospodarskog Odjela za područje slijeva Drave i Dunava Hrvatskih voda Osijek i njegovim suradnicima održali radni sastanak na temu „ Pripreme za provedbu obrane od  poplave u Dunavskom slivu na području Vukovarsko-srijemske županije“.

Sastanak  je održan poradi nadolazećeg velikog vodenog  vala Dunavom koji se formira u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, visok oko dva metra.

Na sastanku su nazočili i gradonačelnicima grada Vukovara i Iloka,  načelnici općina Borovo, Markušica, Nuštra, Tordinci i Trpinja, predstavnici Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije  i službe 112.

Župan Galić istaknuo je kako je sve spremno za najavljeni porast  riječnih tokova Dunava i Vuke, te da nema mjesta zabrinutosti.

Pri prolasku vodenog vala kroz Hrvatsku  u Vukovaru bi  vodostaj mogao dosegnuti plus 720 cm, koliko je iznosio i 2006. godine kada se u Vukovaru branio Otok športova te naselje Budžak pojasnio je Đuroković.

Dodao je da je sve spremno "za najcrnji scenarij" no i da bi razina vode mogla biti niža od prognoziranih.

Stanje nije dramatično, ni izvan kontrole, ali oprezni smo jer prognoze s uzvodnog područja nisu uvijek bilo vjerodostojne.

Također  je istaknuo da susjedna Mađarska vodi s Dunavom bitku duž 930 kilometara, da je u toj zemlji u zečje nasipe ugrađeno 5,6 milijuna vreća s pijeskom te da je Hrvatska pomogla toj susjednoj zemlji poslavši 100.000 vreća.

Materijali za izgradnju nasipa pripremljeni su, a na vukovarskom otoku športova već je počelo i postavljanje tzv.  boks barijera. To je ujedno vježba za slučaj neočekivanog visokog vodostaja, jer se taj  još uvijek  relativno novi sustav nasipa može vrlo brzo podići.

Vrhunac vodnog vala očekuje se u Vukovaru u subotu, a u Iloku u nedjelju.

Ispis
Vrh