Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić na završnoj svečanosti IPA Projekta „Razvoj investicijskog okruženja“

  • 26. rujna 2011.
  • Financije, Gospodarstvo, Ured župana

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj danas je u Zagreb održana završna svečanost IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja“.

Tom prigodom vukovarsko-srijemski župan Božo Galić primio  je certifikat za uspješno proveden projekt Razvoj investicijskog okruženja (ICPR) kojim se Vukovarsko-srijemska županija certificirala kao Croatian Investor Friendly Region.

Svečanosti su prisustvovali Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za investicije, Nj. E. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u RH, visoki predstavnici veleposlanstava, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, župani, predstavnici županija te predstavnici ostalih institucija na županijskoj razini koje su sudjelovale u Projektu.

U Projekt je bilo uključeno 20 županija s više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini (županije, regionalne razvojne agencije, HGK i druge) koji su aktivno sudjelovali u projektu i značajno unaprijedili svoja znanja i vještine u području privlačenja ulaganja. Njima su na završnoj svečanosti uručeni certifikati za uspješno završen rad na Projektu.

 

Projekt koji je financiran iz programa Europske unije za Hrvatsku – IPA, Operativni program za regionalnu konkurentnost, ima značajnu ulogu u pomoći promicanja shvaćanja potreba ulagača na nacionalnoj i regionalnoj razini te u razvoju infrastrukture i usluga koje odgovaraju njihovim potrebama.

Ovim Projektom su županijski timovi razvili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima koji obuhvaćaju standarde za prikupljanje, usklađivanje i pružanje informacija ulagačima, dostupnost i uređenost ulagačkih lokacija te definiranje prioritetnih sektora i donošenje marketinške strategije županija za privlačenje izravnih ulaganja.


Tijekom 20 mjeseci trajanja Projekta, članovi županijskih timova su u suradnji s timom od 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka, uspješno pripremili svu potrebnu dokumentaciju kako bi zadovoljili tražene standarde. Također, održano je 57 seminara i radionica s ciljem prijenosa potrebnih znanja i vještina.

EU projekt “Razvoj investicijskog okruženja” realiziran je korištenjem pretpristupne pomoći IPA komponente III C, i  nastavak je dvije prethodne faze Programa certificiranja regija za ulaganja.

Projekt pruža smjernice za strateški razvoj te obuku 20 hrvatskih županija i osoblja zaduženog za promicanje ulaganja u Ministarstvu  gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za daljnje proaktivno privlačenje inozemnih izravnih ulaganja (FDI) u Hrvatsku.

Ovaj je  projekt jedan od najvrjednijih ugovora o uslugama financiranih od strane Europske unije koji je proveden u Republici Hrvatskoj, jer mu je cilj promoviranje Hrvatske kao atraktivne lokacije za inozemna izravna ulaganja. Njegova vrijednost iznosi 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75 %, a RH 25 %.

Ispis
Vrh