Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Župan Božo Galić na svečanom obilježavanju Dana Opće bolnice Vukovar

  • 27. listopada 2010.
  • Zdravstvo i socijalna skrb

Svečanim skupom sadašnjih i bivših djelatnika vukovarske bolnice, u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan Opće bolnice Vukovar, u spomen na 27. listopada 1857. godine kada je s radom počela prva bolnica u Vukovaru.

Na svečanom skupu nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Govoreći o novijoj povijesti vukovarske Opće bolnice, u kojoj je danas 527 zaposlenika od kojih je 91 liječnik, ravnateljica Opće bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac istaknula je kako se ove godine po prvi put obilježava  Dan bolnice, te je naglasila kako je najteže dane bolnica proživjela tijekom jugo-srpske agresije u Domovinskom ratu, kada je bila Ratna bolnica.

Podsjetila je da je 18. studenoga 1991. godine, nakon sloma obrane grada, potpisan sporazum o neutralizaciji bolnice i evakuaciji ranjenika, kojeg, međutim, bivša JNA nije poštovala.

Naglasila je da je evakuirano samo 174 ranjenika od njih 450 koliko se u bolnici nalazilo, te da su posmrtni ostaci 200 ranjenika nasilno odvedenih iz bolnice pronađeni na Ovčari.

Obnova vukovarske opće bolnice, koja je počela 2008. godine i u koju je do sada kroz građevinske radove i nabavku opreme uloženo 107 milijuna kuna, očekuje se da u potpunosti bude završena tijekom sljedeće godine.

Izlaganje "Prva gradska bolnica u Vukovaru 1857. godine" održao je Štefan Biro.

Na svečanom skupu dodijeljena su i priznanja za dugogodišnji rad umirovljenim djelatnicima Medicinskog centra Vukovar, dok su pojedincima uručene zahvalnice za izniman doprinos i pomoć vukovarskoj bolnici.

Ispis
Vrh