Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Završen 28. Festival glumca

  • 12. rujna 2021.
  • Turizam i kultura
fullscreen Završen 28. Festival glumca (1).jpg Završen 28. Festival glumca (1).jpg
Završen 28. Festival glumca (1).jpg
fullscreen Završen 28. Festival glumca (2).jpg Završen 28. Festival glumca (2).jpg
Završen 28. Festival glumca (2).jpg
fullscreen Završen 28. Festival glumca (3).jpg Završen 28. Festival glumca (3).jpg
Završen 28. Festival glumca (3).jpg

Dodjelom nagrada i priznanja u dvorani "Mladost" u Županji, završio je 28..Festival glumca.

Uz brojna glumačka imena koji su došli dati podršku svojim kolegama glumcima, laureatima ovogodišnjeg Festivala, svečanosti su nazočili: ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, župan Damir Dekanić , gradonačelnici gradova Županje i Otoka Damir JuzbašićJosip Šarić, predstavnici gradova  Vukovara, Vinkovaca i Iloka, te prvi župan naše županije Matej Janković i ostali uzvanici.

Obraćajući se svima, u svojem govoru župan Dekanić je rekao - "Hvala svima koji ste doprinijeli da se i ove godine održi Festival, iako u malo drugačijim okolnostima. Ovo nije samo Festival glumca već, s pravom to mogu reći, ovo je Festival za glumca, jer su glumci ti koji nam unose radost života i sa žaljenjem moram reći kako večeras svečano zatvaram 28. Festival glumca, ali od sutra se pripremamo za 29. Festival, na kojem sve vas ponovno očekujemo.“

Sve predstave na ovogodišnjem Festivalu glumca pratio je Ocjenjivački sud u kojem su bili glumci Ivica Zadro i Jakov Bilić te glumica Ana Marija Bokor Vrdoljak. Predstave za Festival odabrao je izbornik Ivica Pucar, a od odabrane 21, gledatelji su u svim gradovima naše županije imali prigodu pogledati njih 18. Neke od predstava morale su biti otkazane zbog bolesti glumaca.

Nakon što su sve predstave odgledali, ocjenjivački sud je dodijelio:

Nagradu „Fabijan Šovagović“, za najbolje glumačko ostvarenje glumci, dobili su Trpimir Jurkić za ulogu Petra u predstavi „Francuzica“ u produkciji HNK Split te Ronald Žlabur za ulogu Petra Krpana u predstavi „Brat bratu“ u produkciji ZGK Komedija.

Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolje glumačko ostvarenje glumice, dobile su Petra Dugandžić za ulogu u predstavi „Potpuni stranci“ u produkciji Kazališta Luda kuća Zagreb te Ornela Vištica za ulogu Predsjednice u predstavi „Predsjednici &ca (Pretposljednja večera)“ u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI GRUPA Zagreb.

Nagradu „Ivo Fici“ za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio je Josip Ledina za ulogu Josipa u predstavi „Fešta“ u produkciji Teatra Exit I u suradnji s ADU u Zagrebu.

Nagradu „Nada Subotić“ za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dobila je Josipa Anković za ulogu Josipe u predstavi „Fešta“ u produkciji Teatra Exit i u suradnji s ADU u Zagrebu

Nagradu „Nevenka Filipović“ za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade dobila je Buga Marija Šimić za uloge u predstavi Sunce djever i Neva nevičica u produkciji Male scene Zagreb.

Nagradu „Zvonimir Torjanac“ za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena je Jurici Buljanu.

Nagrada „Ivo Gregurević“ za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Goranu Grgiću.

Nagradu „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi „Hotel Zagorje“, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prema motivima romana Ivane Bodrožić, a u režiji Anice Tomići dramatizaciji Jelene Kovačić i Anice Tomić, i u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba. Nagradu je uručio  župan Dekanić, a nagradu je u ime ZDK Gavella preuzela Perica Martinović, koja sa svojim sjajnim glumačkim ansamblom  i glumi u nagrađenoj predstavi.

Ispis
Vrh