Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023.

  • 17. veljače 2023.
  • Gospodarstvo, Ured župana
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (1).jpg Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (1).jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (1).jpg
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (2).jpg Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (2).jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (2).jpg
www.vpz.hr
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (3).jpg Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (3).jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (3).jpg
www.vpz.hr
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (4).jpg Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (4).jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (4).jpg
www.vpz.hr
fullscreen Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (5).jpg Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (5).jpg
Zamjenik župana Franjo Orešković nazočio na 26. međunarodnom sajmu Viroexpo 2023 (5).jpg
www.vpz.hr

U Virovitici svečano je otvoren 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede „Viroexpo 2023“, jedan od najvećih sajmova u Republici Hrvatskoj, a svečano je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, kao i domaćine, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Grada Virovitice Ivicu Kirina, te brojne uvažene goste, prisustvovao je i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković.

Na više od 21.000 četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora sajma, kao i svake godine do sada, za posjetitelje pripremljeni su bogati sadržaji kao i ponuda s više od 500 domaćih, ali i inozemnih izlagača. Sajam će trajati do 19.veljače.

Međunarodni sajam „Viroexpo 2023“ prilika je za razmjenu iskustava, ideja, kao i sklapanja poslovne suradnje s brojnim sudionicima sajma, kao i posjetiteljima.

Županija partner ovogodišnjeg sajma je Ličko-senjska, a nazočnima se na svečanosti otvorenja obratio ličko-senjski župan Ernest Petry. 

BiH je po drugi put zemlja partner „Viroexpo 2023“. Prvi put je to bilo 2009., a drugi put 2023. U njeno ime zahvalio je predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, koji je naglasio povezanost Hrvatske i BiH ne samo kroz graničnu povezanost, već i gospodarstvo, ali i izvrsnim rezultatima ostvarenima u vanjsko-trgovinskoj razmjeni.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuo je kako je sajam danas pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski „brend“ uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija, te je poželio svima da ostvare puno korisnih poslovnih kontakata i da kroz sva tri dana uživaju na sajmu.

Otvarajući ovogodišnji međunarodni sajam, predsjednik Vlade Plenković poželio je svima da kontakti koje ovih dana ostvare na sajmu budu plodosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja. Osvrnuo se ulazak u Schengenski prostor, Eurozonu i smanjenje javnog duga. Naglasio je kako je Hrvatska danas zemlja koja je dostupna svima koji s njom žele poslovati.

Naveo je politiku brzog državnog intervencionizma u posljednje tri godine, kao odgovor na pandemiju koronavirusa i energetske krize zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Na kraju najavio je tri strateške teme za Hrvatsku, kojima će se baviti hrvatska Vlada -  globalnu temu klimatskih promjena i energetske politike koje će biti spojene u zajedničku, a koja treba osigurati energetsku sigurnost i manje fosilnih goriva, potom digitalnu transformaciju u svim segmentima poslovanja, a kao posljednju, najavio je demografsku revitalizaciju, naglasivši kako je ova tema od presudne važnosti za hrvatsku budućnost.

Nakon otvorenja, svi nazočni sudionici su u pratnji domaćina obišli ovogodišnji sajam.

Ispis
Vrh