Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Zamjenik župana Damir Barna nazočio svečanoj promociji polaznika vojnih škola

  • 21. lipnja 2018.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana
fullscreen Svečana promocija polaznika vojnih škola (1).jpg Svečana promocija polaznika vojnih škola (1).jpg
Svečana promocija polaznika vojnih škola (1).jpg
fullscreen Svečana promocija polaznika vojnih škola (2).jpg Svečana promocija polaznika vojnih škola (2).jpg
Svečana promocija polaznika vojnih škola (2).jpg
fullscreen Svečana promocija polaznika vojnih škola (3).jpg Svečana promocija polaznika vojnih škola (3).jpg
Svečana promocija polaznika vojnih škola (3).jpg

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održana je svečanost promocije 153 polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, i to u svečanom ozračju uoči Dana državnosti Republike Hrvatske.

Uz članove obitelji i prijatelje promoviranih polaznih vojnih škola, svečanosti je prisustvovala vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadir Željko Dadić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna te gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava.

Tom prigodom Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je upravo simbolika održavanja promocije vojnih škola u Vukovaru, snažna i jasna poruka svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, te je istaknula: “Žrtva ovoga grada i junaštvo njegovih branitelja svima je vama trajna obveza i poticaj za bespogovornu odanost Domovini kroz uzornu vojnu službu ispunjenu spremnošću za žrtvu za Hrvatsku”, dodajući kako je upravo spomen na Domovinski rat “nadahnuće vaše hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti u suočavanju sa svim budućim izazovima i prevladavanju zapreka pred koje ćete zasigurno nailaziti u daljnjoj karijeri”.

Ministar obrane Krstičević tom je prigodom rekao: “Ponosan sam što smo ovu veliku svečanost vratili tamo gdje i pripada – u voljeni grad na Dunavu. Nema časnijeg mjesta od grada Vukovara za dodjelu diploma Hrvatskim vojnicima. Vukovar je gravitacijsko središte Hrvatske vojske i simbol naše borbe za slobodu, a Domovinski rat temelj je moderne Hrvatske. Neka vam Vukovar bude inspiracija što može hrvatski branitelj, pogledajte što sve može vojnik kada je posvećen i kada je predan svetom cilju – jedine nam i vječne Hrvatske”.

U ovoj je prigodi ministar obrane čestitke uputio i pripadnicima oružanih snaga partnerskih i savezničkih zemalja koji su za svoje vojno usavršavanje odabrali Hrvatsko vojno učilište kao mjesto izvrsnosti.

Vukovarka Ana Antolović služila je u Hrvatskoj vojsci i odrastajući uz  oca, koji je inače bio pripadnik 204. vukovarske brigade, postala je časnica za vojnu psihologiju, shvaćajući veličinu zadatka pred kojim se nalazi i ponosna je što je danas na svečanosti u Vukovaru.

Poručnica Anamarija Ćurković je među najboljim polaznicima vojnih škola HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” i oduvijek je željela postati dijelom pobjedničke Hrvatske vojske i postala je vojni pilot.

Naime, dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva, koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu vraćanje je promocije polaznika vojnih škola HVU-a i Hrvatske vojske u Grad Vukovar. Podsjetimo, promocija vojnih škola HVU-a za potrebe Oružanih snaga RH održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU u Zagrebu da bi se 2017. godine ponovno vratila u Vukovar. Također, prošle godine uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pobjednička Hrvatska vojska vraćena je u Grad Vukovar.

Od ukupno 153 polaznika, treba istaknuti kako su 30 polaznika pripadnici Oružanih snaga RH, jedan polaznik Ministarstva unutarnjih poslova i jedan polaznik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, 21 polaznik stranih, partnerskih zemalja, iz Bosne i Hercegovine devet, Crne Gore dva, Republike Kosovo dva, Savezne Republike Njemačke jedan, Republike Makedonije četiri, Republike Slovenije dva i Republike Srbije jedan. Od ukupnog broja polaznika, izobrazbu je uspješno završilo 24 žena, što čini oko 16% od njihovog ukupnog broja. 

Ispis
Vrh