Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Za Vukovarsko-srijemsku županiju potpisano 29 ugovora za sufinanciranje lokalnih projekata

  • 21. svibnja 2019.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Gospodarstvo
fullscreen Za VSŽ potpisano 29 ugovora za sufinanciranje lokalnih projekata Za VSŽ potpisano 29 ugovora za sufinanciranje lokalnih projekata
Za VSŽ potpisano 29 ugovora za sufinanciranje lokalnih projekata

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije svečano je uručilo 370 novopotpisanih ugovora za sufinanciranje projekata namijenjenih podizanju standarda komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture na potpomognutim i brdsko-planinskim područjima. Na objavljene pozive za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje u veljači i ožujku pristiglo je 458 zahtjeva za Program održivog razvoja te 84 zahtjeva za Program podrške brdsko-planinskim područjima.

Za Program održivog razvoja lokalne zajednice odabrano je ukupno 300 projekata, dok je za Program podrške brdsko-planinskim područjima odabrano 70 projekata. Ukupna sredstva planirana za ova dva programa u ovoj godini iznose 101 milijun kuna (76 milijuna kuna za potpomognuta i 25 milijuna kuna za brdsko planinska područja).

Od 370 ugovora, uručeno je 29 ugovora jedinicama lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske županije, u ukupnom iznosu od 7,85 milijuna kuna.

Tom prigodom zamjenik župana Josip Dabro nazočio je prigodnoj svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji će se tijekom ove godine realizirati. Riječ je o sredstvima namjenski usmjerenim prema uređenju i povećanju funkcionalnosti javnih prostora. Ovim značajnim financijskim potporama Vukovarsko-srijemska županija nastavlja trend intenzivnog povlačenja razmjerno visokih iznosa financijskih sredstava iz vanjskih izvora. Nakon uručenja ugovora jedinicama lokalne i područne samouprave, predstavljena je Nacionalna razvojna strategija RH do 2030.

Kako su istaknuli korisnici sredstava, današnje potpisivanje ugovora o sufinanciranju je važno jer ovakvi programi podrške pružaju veliku potporu manje razvijenim krajevima, te izgradnju infrastrukture koja će podići kvalitetu života svih stanovnika. Sredstva su značajna jer omogućuju realizaciju projekata u sklopu zacrtanih ciljeva kao i planiranju proračuna, budući se mogu osloniti na sredstva iz Programa Ministarstva.

Kako je navedeno, u pripremi programa i projekata za razvoj ovih područja nužna je suradnja Ministarstva i JLS kako bi mogli znatnije pridonijeti razvoju ovih područja, koja čine 304 jedinice lokalne samouprave sa statusom potpomognutog područja i 85 jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja na kojima živi gotovo trećina stanovništva Republike Hrvatske.

Ispis
Vrh