Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Županji otvoreno 53. Šokačko sijelo - "Odavno smo graničari stari !"

  • 21. veljače 2020.
  • Turizam i kultura
fullscreen U Županji otvoreno 53. Šokačko sijelo - "Odavno smo graničari stari !" U Županji otvoreno 53. Šokačko sijelo - "Odavno smo graničari stari !"
U Županji otvoreno 53. Šokačko sijelo - "Odavno smo graničari stari !"

Pred brojnim  posjetiteljima u kino dvorani "Mladost" u Županji, svečano je  otvoreno 53. Šokačko sijelo, na temu: "Odavno smo graničari stari !"

Među uzvanicima kojima su bili,  nazočili su izaslanici predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora, ministar državne imovine Mario Banožić i saborski zastupnik Dražen Milinković te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, te su se prigodnin riječima obratili svima nazočnima.

Gradonačelnik Županje Davor Miličević, pozdravljajući posjetitelje i uzvanike, rekao je kako je Županja oduvijek bila hrvatski graničarski grad i tom prigodom je istaknuo: - "A da smo čuvari granice dokazali smo i u Domovinskom ratu, čuvajući svaki pedalj naše grude", te svima poželio dobrodošlicu na 53. Šokačko sijelo.

Ova glazbeno-scenska priredba najvažnija je tradicijska manifestacije županjske Posavine. Kako je rečeno, kroz više od pola stoljeća, nastoji sačuvati običaje i tradiciju, te njeguje i prenosi na mlade, koji će nastaviti čuvati kulturnu baštinu svojih predaka.

U prigodnom programu nastupili su tamburaški sastavi, pjevači i pjevačke skupine te KUD-ovi sa županjskog područja.

Tijekom večeri održana je i središnja priredba manifestacije, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokači cvit 2020."

Ove godine titulu najljepšeg "Šokačkog cvita" osvojila je Martina Hanuljak iz Divoševaca, a prvom i drugom pratiljom su proglašene Ella Blazević i Ivana Ognjenović, obje iz Županje.

Tijekom manifestacije održat će se "Sajam zlatne niti", Pokladna povorka ulicama Županje a u utorak 25. veljače, tradicionalna "Seljačka zabava", kojom se i završava ovogodišnje Šokačko sijelo.

Ispis
Vrh