Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Zagrebu održana EUSDR konferencija na temu „Budućnost Dunavske regije: Zelena tranzicija i kružno biogospodarstvo“

  • 21. rujna 2023.
fullscreen EUSDR konferencija (1).jpg EUSDR konferencija (1).jpg
EUSDR konferencija (1).jpg
fullscreen EUSDR konferencija (3).jpg EUSDR konferencija (3).jpg
EUSDR konferencija (3).jpg
fullscreen EUSDR konferencija (2).jpg EUSDR konferencija (2).jpg
EUSDR konferencija (2).jpg

U zagrebačkom hotelu International održana je konferencija u okviru Strategije EU za Dunavsku regiju (EUSDR – EU Strategy for Danube Region), prioritetno područje osam (PP8) „Konkurentnost poduzeća“ pod nazivom „Budućnost Dunavske regije: Zelena tranzicija i kružno biogospodarstvo - Jačanje konkurentnosti i održivosti poduzeća – klimatska neutralnost, opskrba sirovinama i novi poslovni modeli“.

Konferenciju su uspješno vodile koordinatorica PP8 pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Nirvana Kapitan Butković te koordinatorica PP8 pri Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga Carmen Hawkins, čija su ministarstva zajedno bila nositelji organizacije ove konferencije. Završne zaključke konferencije dali su državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Hrvoje Bujanović te državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga dr. Patrick Rapp. Konferenciji su se odazvali brojni sudionici iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske od koji se dio njih uključio u online formatu, a raspravljalo se o budućnosti gospodarstva u post-Covid razdoblju te u kontekstu rata u Ukrajini, a naglasak je stavljen na zelenu tranziciju koja se nameće kao odgovor društva na izazove s kojima se suočavamo. Među ostalim, bilo je riječi i o tome kako promjene potiču regije ojačati regionalni razvoj učinkovitijom upotrebom svojih resursa, odnosno preusmjeravanjem svojih gospodarstava prema kružnom bio gospodarstvu.

U radu konferencije sudjelovali su voditeljica Odjela za istraživanje, razvoj i međunarodnu suradnju Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Vedrana Džoić i voditelj projekata Eko-sustava d.o.o. Mihajlo Nagy. Nakon završetka konferencije u prostorijama rezidencije Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu njemački veleposlanik dr. Christian Hellbach upriličio je prijem za sudionike konferencije i članove Strategije EU za Dunavsku regiju kojemu se u svojstvu predstavnika Vukovarsko-srijemske županije pridružio viši savjetnik u Uredu župana Krunoslav Srpak.

 

Ispis
Vrh