Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vukovaru potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića

  • 23. rujna 2019.
  • Obrazovanje, Prostorno uređenje i graditeljstvo
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (1).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (1).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (1).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (2).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (2).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (2).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (3).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (3).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (3).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (4).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (4).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (4).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (5).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (5).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (5).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (6).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (6).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (6).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (7).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (7).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (7).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (8).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (8).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (8).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (9).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (9).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (9).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (10).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (10).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (10).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (11).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (11).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (11).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (12).jpg Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (12).jpg
Potpisan Sporazum o obnovi OŠ Nikole Andrića (12).jpg

Potpisan je Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane OŠ Nikole Andrića, jedine u Vukovaru koja nakon Domovinskog rata nije obnovljena,  a potpisali su ga ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna.

Tom prigodom ministrica je rekla:  „Ova škola je postala simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti - simbol infrastrukture koja nije obnovljena, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo se trebali i iznimno sam ponosna što smo u manje od dvije godine uspjeli osigurati sredstva da dogradnja može započeti" i dodala kako će sve učiniti da u novoobnovljenu školu učenici uđu s osmijehom“, dodajući kako škola koja je učenike podsjećala na bolnu prošlost sada i sama postaje prošlost u smislu infrastrukture te postaje simbol razvoja i budućnosti. Zahvalila je Gradu Vukovaru  i Županiji na potpori  te zamolila da se vodi računa da izvođenje radova bude u skladu s troškovnikom i terminskim planom kako bi se škola obnovila kvalitetno i na vrijeme.

Po njezinim riječima, Ministarstvo je osiguralo sve što je trebalo da obnova počne, i zakonsku podlogu i financijska sredstva u proračunu,  a planirana vrijednost navedenih troškova iznosi 19.975.215 kuna koji će se financirati u sljedećim omjerima – Ministarstvo financira s 80 posto ukupne investicije a po 10 posto potrebnih financijskih sredstava osiguravaju Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

Zamjenik  Barna zahvalio je Vladi i ministrici Divjak, ali i ravnateljici, nastavnicima, učenicima i roditeljima na izrazitom strpljenju te posebice medijima, koji su, kako je rekao, cijelo vrijeme problem obnove te škole držali u središtu pozornosti te na njega upozoravali hrvatsku javnost.

„Moji sinovi su išli u ovu neobnovljenu školu pa se radujem što će iduće generacije imati jednake uvijete kao i djeca u ostalim vukovarskim i hrvatskim školama“– rekao je Barna izražavajući zadovoljstvo što se konačno krenulo u obnovu škole, a u financiranju obnove sudjeluje i Županija.
Gradonačelnik Penava zahvalio je medijima koji su mnogo učinili kako bi se javnost senzibilizirala, „a problem neobnovljene škole postao je nacionalni problem" te je istaknuo: „Put je bio doista dug. Samo otkada sam ja gradonačelnik mogu svjedočiti kako su četiri ministra davala obećanje, ali evo tek je peti ministar, odnosno ministrica uspjela naći rješenje za ovaj veliki problem".

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je postupak javne nabave za izvođača radova. Izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Nikola Andrića u Vukovaru je zajednica ponuditelja Vodotoranj i Euromix iz Vukovara.

Predstavnik izvođača Lavoslav Bosanac reko je kako s radovima kreću za oko 2 tjedna te obećao da će ih završiti kvalitetno i na vrijeme.

Obnova obuhvaća rekonstrukciju školske zgrade i sportske dvorane te izgradnju sportskih terena i parkirališta. Zgradu škole potrebno je rekonstruirati i dograditi 4 učionice, dio knjižnice, osobno dizalo, a predviđene su i rampe te platforma na unutarnjem stepeništu. Rekonstrukcijom je predviđena i izrada novog krovišta, izmjena kompletnih instalacija kao i toplinska fasada. Rok za izvođenje svih radova je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao, pa učenici u obnovljenu zgradu neće ući prije drugog polugodišta školske 2020./2021. godine.

Problem obnove te vukovarske škole godinama se prebacivao s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obratno, a tek su se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja 2018. ispunili zakonski uvjeti za ulaganje Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je za sufinanciranje osiguran dio potrebnog novca.

Prije samog potpisivanja sporazuma o početku obnove, ministrica Blaženka Divjak u pratnji suradnika i ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauka obišla je školu u kojoj je sporazum i potpisan.

Ispis
Vrh