Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade

  • 14. siječnja 2023.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (1).jpg U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (1).jpg
U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (1).jpg
fullscreen U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (2).jpg U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (2).jpg
U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (2).jpg
fullscreen U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (3).jpg U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (3).jpg
U Vukovaru obilježena 30. obljetnica osnutka 124. vukovarske brigade (3).jpg

Pripadnici 124. vukovarske brigade obilježili su 30 godina osnutka brigade i po prvi puta su se okupili na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Okupljanje je upriličeno povodom 25. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja  i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio  Franjo Orešković, te je tom prigodom rekao: „Pravi razlog je da se ovdje na Memorijalnom groblju, na ovom svetom tlu, poklonimo i zahvalimo svima onima kojih nažalost nema ali su tu uvijek s nama kao i preživjelim našim herojima. Svima njima se vječno zahvaljujemo što danas imamo Hrvatsku.“ – naglasio je Orešković.

Brigada je imala 1471 pripadnika, njih 12 pripadnika poginulo, dok je 71 pripadnik ranjen.  Na okupljanju je bilo 40 -tak pripadnika te postrojbe ali bi sljedeće godine broj trebao biti znatno veći.

„Prvi puta smo se okupili jer nas ima sa svih strana, iz Vukovara, Rijeke, Zagreba, Crikvenice, Osijeka te s vinkovačkog područja. Vrlo je teško skupiti ljude, puno je onih do kojih nismo uspjeli doći. Dogovorili smo da se svake godine skupimo 15. siječnja, na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Brigada se ustrojavala krajem 1991. godine, a 1992. bila je na crti obrane - Nuštar, Borinci, šuma Durgutovica i izvršavala je zadaće obrane na rijeci Savi u području Svilaj, Slavonski Šamac, prema Slavonskom Brodu.“ - izjavio je ratni zapovjednik 124. brigade, brigadir Zlatko Burger.

Molitvu na groblju predvodio je župnik Župe sv. Filipa i Jakova te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru,  fra Ivica Jagodić.

Ispis
Vrh