Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju

  • 16. lipnja 2015.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Energetika
fullscreen U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju
U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju
fullscreen U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju
U Vinkovcima održan seminar o kulturama kratkih ophodnji za energiju

U Vinkovcima u velikoj Županijskoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije, održan je seminar na temu kultura kratkih ophodnji (KKO) (brzorastuće vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr. u kratkim ophodnjama) za lokalne energetske potrebe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Seminar se odvijao u okviru IEE SRCplus projekta, a namijenjen je prvenstveno poljoprivrednicima, ali i svim potencijalnim dionicima u lancu. Seminar su vodili djelatnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba, uz voditeljicu Željku Fištrek, a sudjelovali su predstavnici EKO-SUSTAVA d.o.o.:  direktor Vladimir Smolčić, i suradnici Mihajlo Nagy i Vedran Kurtušić kao suorganizatori seminara te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvitak Andrija Matić ispred Vukovarsko-srijemske županije.

KKO su brzorastuće drvenaste vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr., čija je namjena proizvodnja sirovine (drvne sječke) za dobivanje obnovljive energije. Uzgoj KKO u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja EU,  još je na razini pokusnih nasada, ali se očekuje da će se njihov uzgoj intenzivirati i komercijalizirati u nadolazećim godinama. Kroz sve veće udjele energije iz obnovljivih izvora, EU stvara sve veću potražnju za drvnom biomasom kao izvorom energije. Upravo drvna biomasa iz kultura kratkih ophodnji prepoznata je kao potencijalna sirovina za namirivanje dijela rastućih potreba. Važnost uključivanja poljoprivrednika u uzgoj KKO je prepoznata i u Programu ruralnog razvoja. Upravo zato SRCplus projekt nastoji podijeliti postojeća iskustva s poljoprivrednicima kako bi se upoznali s ovim kulturama na vrijeme i procijenili mogućnosti angažmana u uzgoju KKO, a predstavnicima lokalne zajednice kako bi procijenili mogućnosti iskorištenja KKO u energetske svrhe na razini lokalne zajednice.

Seminar je bio namijenjen prvenstveno poljoprivrednicima, ali i državnim, regionalnim i lokalnim dionicima na području poljoprivrede kao prvi korak u ostvarenju povoljnijih uvjeta za razvoj koncepata KKO.

Ciljevi seminara su bili razmjena iskustava i informacija o:

-          Osnovnim karakteristikama uzgoja kultura kratkih ophodnji

-          Mogućnostima održivog uzgoja plantaža KKO na području Županije

-          Mogućnostima plasmana drvne sječke iz KKO na području Županije

-          Preprekama razvoju KKO i mogućim rješenjima

 

Za više informacija o SRCplus projektu posjetite internetsku stranicu projekta www.srcplus.eu

Željka Fištrek s Energetskog inistituta Hrvoje Požar tom prigodom istaknula je:

 

-          Današnji seminar organiziran je za poljoprivrednike s područja Vukovarsko-srijemske županije, ali i predstavnike regionalne i lokalne zajednice, a cilj mu je razmjena iskustava i informacija o osnovnim karakteristikama uzgoja kratkih ophodnji, mogućnostima održivog razvoja plantaža kultura kratkih ophodnji te mogućnostima plasmana drvne sječke iz kultura kratkih ophodnji na području županije .

Ispis
Vrh