Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Šibeniku održana V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova

  • 26. listopada 2012.
  • Ostalo

U organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske u Šibeniku je danas održana V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova na kojoj su se okupili predstavnici i predstavnice 18 županijskih povjerenstava i Grada Zagreba. Na Koordinaciji je izražena zabrinutost zbog trajne podzastupljenosti žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Posebno je naglašena zabrinutost zbog svega 12% članica općinskih vijeća i nezadovoljavajućih 22% vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama. Koordinacija upućuje javni poziv političkim strankama i drugim predlagateljima da poštuju Zakon o ravnopravnosti spolova na lokalnim izborima 2013. godine i uvrste najmanje 40% podzastupljenog spola/žena na kandidacijske liste na svim razinama.

Zaključeno je da će Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa županijskim povjerenstvima i nevladinim udrugama na području svih županija krenuti u kampanju s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti isključenosti žena iz procesa političkog odlučivanja na lokalnim razinama.   

Koordinacija je donijela zaključke o donošenju i provedbi akcijskih planova za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine na županijskoj razini.

Koordinaciji su prisustvovale Ivana Ćurković, tajnica povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije koja je predstavila Akcijski plan i izvijestila o aktivnostima povjerenstva Vukovarsko-srijemske županije za 2011. i 2012., te Kristina Černok viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju i EU poslove u Upravnom odjelu za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj.

Ispis
Vrh