Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Palači Srijem predstavljena knjiga “Vukovarsko-srijemska županija - Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektiva razvoja”

  • 09. studenog 2022.
  • Ostalo
fullscreen U Palači Srijem predstavljena knjiga (1).jpg U Palači Srijem predstavljena knjiga (1).jpg
U Palači Srijem predstavljena knjiga (1).jpg
fullscreen U Palači Srijem predstavljena knjiga (2).jpg U Palači Srijem predstavljena knjiga (2).jpg
U Palači Srijem predstavljena knjiga (2).jpg
fullscreen U Palači Srijem predstavljena knjiga (3).jpg U Palači Srijem predstavljena knjiga (3).jpg
U Palači Srijem predstavljena knjiga (3).jpg
fullscreen U Palači Srijem predstavljena knjiga (4).jpg U Palači Srijem predstavljena knjiga (4).jpg
U Palači Srijem predstavljena knjiga (4).jpg
fullscreen U Palači Srijem predstavljena knjiga (5).jpg U Palači Srijem predstavljena knjiga (5).jpg
U Palači Srijem predstavljena knjiga (5).jpg

U povodu obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije i nebeskog zaštitnika Sv. Martina, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održano je svečano predstavljanje višeautorske znanstvene knjige “Vukovarsko-srijemska županija - Demografski izazovi, kvaliteta življenja i perspektiva razvoja”.

Na predstavljanju nazočili su brojni predstavnici državnih, regionalnih i lokalnih, znanstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija i ustanova koje djeluju u u Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru.

Knjiga sadrži objedinjene rezultate dvaju znanstvenoistraživačkih projekata, koje je Institut Pilar za potrebe Vukovarsko-srijemske županije realizirao u razdoblju 2019. – 2021. godine, u kojima je sudjelovalo 14 znanstvenika iz Instituta – sociologa, psihologa i demografa, a koji autorski (su)potpisuju navedenu znanstvenu publikaciju.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar realizirao je navedeni projekt za potrebe Vukovarsko-srijemske županije i uz financijsku potporu iz proračuna, a  istraživanja su se odnosila na demografsko stanje, kvalitetu života, migracije i perspektivu razvoja, te se u ovoj publikaciji donose objedinjeni rezultati provedenih projekata.

Pozdravne riječi nazočnima uputili su nadbiskup i metropolita Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. dr. sc. Đuro Hranić, v.d. pročelnika upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović, te ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. sc. Željko Holjevac.

Knjigu su predstavili: doc. dr. sc. Sandra Mrvica Mađarac sa Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru, jedni od autora i djelatnici Instituta Ivo Pilar, Područnog centra u Vukovaru doc. dr. sc. Mateo Žanić i dr. sc. Sandra Cvikić te urednik knjige i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar dr. sc. Dražen Živić.

“Rješenja postoje, ali nisu ostvariva preko noći i ne bi trebala ovisiti o političarima. Situacija se strmoglavo ruši i ukoliko se nešto ne poduzme, neće u opasnosti biti samo Slavonija i domicilno stanovništvo, već će problem postati i nacionalna sigurnost jer demografski ispražnjen i razvojno zapostavljen kraj koji je granično i strateški vrlo osjetljivo područje, postaje poligon za supstituciju stanovništva što može donijeti cijeli niz sigurnosnih problema”, istaknuo je dr. sc.  Živić.

Predstavljanje je moderirala djelatnica Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru dr. sc. Ivana Bendra, a svečanost su zajednički organizirali Područni centar Instituta Ivo Pilar u Vukovaru i Vukovarsko-srijemska županija.

Ispis
Vrh