Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja

  • 22. srpnja 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (1).jpg U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (1).jpg
U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (1).jpg
izvor: novosti.hr
fullscreen U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (2).jpg U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (2).jpg
U Mirkovcima obilježena 27. obljetnica pogibije 13 branitelja (2).jpg
izvor: novosti.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci danas je obilježena 27. obljetnica pogibije 13. hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac, Dražen Tomšić (i Perica Bušić). Mnogi branitelji su ranjeni.

U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Vijenac je položio i svijeću zapalio u ime Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Draženom Milinkovićem.

Komemorativnom skupu, pored suboraca, članova obitelji, rodbine i prijatelja poginulih branitelja, nazočni su bili i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Misa zadušnica za poginule branitelje služena je u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

Ispis
Vrh