Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

U Iloku održani XVIII. Dani Julija Benešića

  • 20. listopada 2018.
  • Turizam i kultura
fullscreen XVIII. Dani Julija Benešića XVIII. Dani Julija Benešića
XVIII. Dani Julija Benešića

U spomen na književnika, jezikoslovca, kazališnog kritičara, polemičara i kulturnog djelatnika Julija Benešića (1883.1957.), u Muzeju grada Iloka započeo je znanstveno-stručni skup sa međunarodnim sudjelovanjem, 18. dani Julija Benešića.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je 11 izlagača sa 11 tema. Istraživanje tradicionalne odjeće Slovaka u Iloku, Nasljeđe Julija Benešića, Poljsko –hrvatski odnosi danas te  Arheološki nadzori u Iloku 2017, samo su neke od tema predstavljene na ovogodišnjem skupu. Skup se tradicionalno održava uoči blagdana zaštitnika grada sv. Ivana Kapistrana i na dosadašnjih osamnaest sudjelovao je velik broj istaknutih izlagača - povjesničari, arheolozi, jezikoslovci, povjesničari umjetnosti i drugi iz Hrvatske, Slovačke, Italije, Srbije, Mađarske čime je postao skup međunarodnog značaja. Pokrovitelji ovogodišnjeg skupa su Ministarstvo kulture RH, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Ilok.
U okviru 18. Dana Julija Benešića u Muzeju grada Iloka održan je koncert Srđana Bulata, solistički recital na gitari,  uslijedila je 2. Večer pjesme, koju je organizirala Ženska pjevačka skupina KUD-a Julije Benešić – Iločke druge. U programu su nastupale Iločke druge i njihovi gosti: pjevačke skupine Žute dunje Vinkovci, SKPD Ljudevit Štur Ilok, KUD Kolo Vukovar, KUD Sloga Bapska te KUD Iz Runovića. Ulomke iz knjige Bogdana Mesingera  Skriveni duh Iloka čitao je Vladimir Andrić.

Skup je ispred Vukovarsko-srijemske županije popratila pročelnica odjela za turizam i kulturu, Marija Budimir.

Ispis
Vrh