Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svjetski dan srca - 29. rujna 2013. godine „Kreni putem zdravog srca“

  • 27. rujna 2013.
  • Zdravstvo i socijalna skrb
fullscreen „Kreni putem zdravog srca“ „Kreni putem zdravog srca“
„Kreni putem zdravog srca“

U nedjelju 29. rujna 2013. godine u Vinkovcima u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci na Trgu bana Josipa Šokčevića od 10,00 do 12,00 sati obilježit će se Svjetski dan srca gdje će građani moći prekontrolirati krvni tlak, dobiti korisne savjete i promotivne materijale.

Ove godine Svjetski dan srca obilježava se uz slogan „Kreni putem zdravog srca“.

Glavni cilj obilježavanja Svjetskog dana srca upozoravanje je cjelokupne javnosti na problem kardiovaskularnih bolesti u suvremenom svijetu, te njihov utjecaj na pobol i smrtnost pučanstva. Od bolesti srca i krvnih žila umire gotovo svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije.

Kardiovaskularne bolesti, naročito moždani udar i srčane bolesti pogađaju sve dobne i populacijske skupine uzrokujući preko 17,3 milijuna smrti u svijetu.

U Hrvatskoj ove bolesti  također su na vrhu ljestvice smrtnosti, te su u 2012. godini bile uzrok smrti za 25 000 osoba.

Srčane bolesti i moždani udar uvelike se mogu spriječiti djelujući na čimbenike rizika usvajanjem zdravih životnih navika kao što su svakodnevna tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i nepušenje, te na taj način omogućiti život sa zdravim srcem tokom cijelog života.

Stoga preuzmimo odgovornost za zdravlje svojeg srca i svoje obitelji.

Ispis
Vrh