Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni

  • 17. rujna 2021.
  • Turizam i kultura
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni.jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni.jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni.jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (2).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (2).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (2).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (3).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (3).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (3).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (4).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (4).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (4).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (5).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (5).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (5).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (6).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (6).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (6).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (7).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (7).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (7).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (8).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (8).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (8).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (9).jpg Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (9).jpg
Svečano su otvorene 56. Vinkovačke jeseni (9).jpg

Manifestacija tradicijske kulture, uz izravni prijenos na HRT1 u trajanju od 60-ak minuta svečanog dijela otvorenja 56. „Vinkovačkih jeseni“, u srcu ravnice, iz koje proizlazi duša slavonskog čovjeka, otvorena je večeras u Vinkovcima, no, nažalost, kiša je poremetila planove pa je svečanost trajala nešto kraće od planiranog.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a iz publike, program su pratili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, predsjednik i Županijske skupštine Dražen Milinković, zamjenik župana Franjo Orešković, potpredsjednik Županijske skupštine Boris Dragičević, te zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Resler, saborski zastupnici Nikola Mažar, Marijana Balić, Josip Šarić, Marijan Pavliček, Marin Mandarić, Krunoslav Katičić te drugi uglednici kao što su prodekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu izv.prof.dr.sc. Vjekoslav Živković, zatim general Mijo Validžić, general pukovnik Siniša Jurković, župani slavonskih županija: brodsko-posavski Danijel Marušić i požeško-slavonska Antonija Jozić, predsjednik Vlade  i predsjednik Županijske skupštine Županije Posavske iz BiH Đuro Topić i Blaž Župarić, generalni direktor Hrvatskih voda dr.sc. Zoran Đuroković te brojni gosti.

U programu na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, pored poznate Vinkovačke lampe, nastupila su brojna kulturno-umjetnička društva pjevačke i tamburaške skupine te glumice i glumci koji su, pod redateljskom palicom Marka Sabljakovića, uprizorili vinkovački korzo s početka dvadesetih godina dvadesetog stoljeća, na kojem se odvijao sav društveni život građanskih Vinkovaca, uprizorenje negdašnje Kozarčeve Slavonije.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić poručivši kako su Vinkovci grad ponosne duše i široka srca koji je utočište pružio mnogima koji su u gradu na Bosutu našli svoj novi dom.

Ovogodišnje 56. Vinkovačke jeseni traju već tjedana, te su do sada održane Županijska smotra folklora i Dječje vinkovačke jeseni, a završavaju u nedjelju, kada će se održati najspektakularnija priredba, svečani Mimohod sudionika i revija konjskih zaprega, u kojoj će ove godine proći 70-tak folklornih skupina iz Hrvatske iz inozemstva, koja njeguju izvorni folklor zavičaja iz kojega dolaze. 

Ispis
Vrh