Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni

  • 15. rujna 2017.
  • Turizam i kultura, Obrazovanje
fullscreen Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (1).jpg Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (1).jpg
Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (1).jpg
fullscreen Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (2).jpg Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (2).jpg
Svečano su otvorene 52.Vinkovačke jeseni (2).jpg

Na velikoj vinkovačkoj pozornici na Trgu bana Šokčevića održan je program pod nazivom “Iz Slavonije” kojim su svečano otvorene  52. Vinkovačke jeseni, koje se od 8. do 17. rujna održavaju pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice mr.sc. Kolinde Grabar Kitarović.

Na svečanosti otvaranja nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić,  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica RRFEU Gabrijela Žalac, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, te župani i predsjednici Županijskih skupština, saborski zastupnici, državni tajnici, predstavnici Vlade i Skupštine Herceg-bosanske i Posavske županije iz Bosne i Hercegovine, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici iz Republike Srbije te brojni drugi uzvanici.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočili su župan Božo Galić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, zamjenici župana Josip Dabro, Damir Barna i Đorđe Ćurčić.

Tom prigodom vinkovački  gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić rekao je: „Dobro došli u grad koji njeguje hrvatsku tradicijsku priču više od pola stoljeća. Pozivam vas da ovog vikenda, koji je kruna naše manifestacije, zajedno zavirimo u bogatu riznicu hrvatske tradicijske kulture i baštine, te da u našem gradu doživite svu ljepotu običaja Domovine, a na našim ulicama i trgovima možete okusiti Slavoniju svim čulima. Uvjeren sam da su Vinkovačke jeseni kroz svojih pola stoljeća uspjele dočarati prošlost u njenim izvornim oblicima, uspješno pokazati sadašnjost, a istodobno usmjeriti u budućnost mnoge mlade naraštaje koji će njegovati običaje svojih predaka i ljubav prema hrvatskoj zemlji. Nadajući se da ćemo ovom manifestacijom u hrvatskom narodu izazvati osjećaj zajedništva, ljubav prema tradiciji i optimizam koji nam nedostaje, želim vam dobrodošlicu na 52. Vinkovačke jeseni“ .

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Sabora Jandroković, koji je naglasio kako je ovaj tradicionalni hrvatski folklorni festival postao jedan od najvažnijih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Glumci, pjevači, solisti na tradicijskim glazbalima, tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine i mnogi drugi, bili su dio scensko-glazbene priredbe, koju je i ove godine zamislila scenaristica Ana Cvenić, prema čijim riječima strukturu scenarija čini ditiramb ljepota slavonske ravnice iskazan pjesmom vinkovačkog pjesnika Vladimira Kovačića „Ex Slavonia“ i niz fragmenata kroz koje se priča o Slavoniji.

U bogatom programu sudjelovalo je 14 profesionalnih i četvero amaterskih glumaca, zatim KUD Šumari, HKUD Osijek 1862., KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca, tamburaški sastavi Dike, Slavonske lole, Caprio, Đeram, Slavonski dukati, pjevačke skupine Sinovi atara, Ženska pjevačka skupina Andrijaševci, pjevačka grupa Lipe, Šima Jovanovac, Stanko Šarić i dr.

Ispis
Vrh