Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečano otvoren Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru

  • 13. studenog 2018.
  • Obrazovanje, Sport, mladi i demografija
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (1).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (1).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (1).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (2).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (2).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (2).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (3).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (3).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (3).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (4).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (4).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (4).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (5).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (5).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (5).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (6).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (6).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (6).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (7).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (7).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (7).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (8).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (8).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (8).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (9).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (9).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (9).jpg
fullscreen Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (10).jpg Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (10).jpg
Studentski dom „Leopold“ u Vukovaru (10).jpg

U sklopu vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke danas je u Vukovaru otvoren moderno uređeni Studentski dom u čiju je gradnju uloženo 23 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i u kojem će smještaj pronaći 108 studenata koji nisu iz Vukovara, a studiraju na jednom od triju preddiplomskih studija i jednome specijalističkom studiju Veleučilišta u Vukovaru.

U Studentskom domu 'Leopold' ima 58 soba opremljenih klimatizacijskim uređajima, mini kuhinjom, televizorom, internetom te svaka sadrži radni prostor i kupaonicu. Dvije dvokrevetne sobe prilagođene su potrebama osoba s invaliditetom.

U domu se nalazi i informatički kabinet, odnosno učionica opremljena računalima, pisačem i internetskim pristupom, a na raspolaganju je i zajednički dnevni boravak za druženje, praonica te glačaonica rublja opremljena profesionalnim perilicama i sušilicama, kao i uređaji za glačanje. Na krovu zgrade smještena je solarna elektrana, čime se osigurava korištenje obnovljivih izvora energije, a istovremeno se doprinosi zaštiti okoliša.

Na svečanom otvaranju Studentskog doma župan Božo Galić se u prigodom obraćanju osvrnuo na značenje doma za Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vukovar u kojem će boraviti studenti iz svih krajeva Hrvatske, te naveo riječi Pape Franje koji je rekao: - Otvorimo vrata mladima kako bi oni mogli sanjati i boriti se za svoje snove! Na vama svijet ostaje, naša budućnost je u vašim rukama!

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u svojem govoru poručila je: „Ovaj dom će predstavljati vrlo važan element u poboljšanju studentskoga standarda u Vukovaru, a znamo da samo mladi i dobro obrazovani ljudi mogu učiniti razliku i Vukovar povesti na putove budućnosti koji se temelje na razvoju i kreativnim industrijama“, rekavši kako otvaranje Studentskoga doma u Vukovaru pruža priliku mladima iz drugih krajeva da dođu i studiraju u tome gradu, posebice, kako je naglasila, mladim Hrvatima iz Vojvodine kojima je Vukovar blizu.

Na primjedbu novinara kako su neka istraživanja pokazala da u Vukovaru još uvijek među mladima nije u dovoljnoj mjeri zaživjela multikulturalnost, Divjak je rekla da takvi procesi zahtijevaju vrijeme, ali i kvalitetne projekte kako poticati zajedničku suradnju.

„Moramo osigurati da mladi i djeca, oni koji će dalje razvijati i graditi Vukovar, budu tolerantni i gledaju na razvojne potencijale, kao i prilike“, poručila je rekavši kako se to može napraviti ne samo na način da se u školama osnuju mještoviti razredi, nego i da se raznim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima potiče međusobni rad i suradnja.

Prema njezinim riječima, nije dovoljno samo sagraditi nove zgrade i donijeti formalno dobre programe, već treba raditi puno s roditeljima, učenicima i nastavnicima kako bi se modeli suradnje razvili, te je navela: -„To je ono što smo naučili iz eksperimentalnoga programa 'Škola za život', da su učitelji, roditelji i učenici ti koji moraju doživjeti tu promjenu i biti uvjereni da je to promjena na bolje“.

Osvrnuvši se na plaće profesora i nastavnika, ocijenila je kako je sigurno da oni zaslužuju veće plaće, ali u današnjoj situaciji teško je trenutno doći do zasluženih povećanja plaća u prosvjetnome sektoru te je istaknula: - „Zalagat ću se da se to ostvari ne samo povećanjem osnovnice, nego i različitim sustavima nagrađivanja najboljih i stimuliranjem onih koji školskom sustavu žele dati najviše“.

Otvorenju studentskoga doma nazočna je bila i ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je ustvrdila kako se otvaranjem studentskoga doma jača i perspektiva vukovarskog Veleučilišta da privuče još više mladih da studiraju u Vukovaru i ostanu u njemu živjeti, potom vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni uzvanici.

Po riječima dekana Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru, Željka Sudarića, u Studentskome domu koji nosi ime „Leopold“, što je srednje ime Lavoslava Ružičke, studenti će imati visoki standard, a uskoro bi trebala započeti i gradnja studentske kuhinje i dodatnih sportskih sadržaja, čime bi se zaokružili sadržaji novootvorenoga studentskog doma. Naveo je i kako vukovarsko Veleučilište trenutno ima oko 900 upisanih studenata.

Ispis
Vrh