Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečano obilježena 15. obljetnica Erdutskog sporazuma

  • 12. studenog 2010.
  • Ostalo

Prije 15 godina potpisan je Erdutski sporazum. U Erdutu su se na današnjoj svečanosti obilježavanja obljetnice okupili najviši državni dužnosnici i predstavnici međunarodne zajednice koji su imali aktivnu ulogu u pripremi Sporazuma.

Svečanosti pod nazivom „Budućnost Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema“ nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, bivši predstojnik vladina Ureda privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnome Srijemu Ivica Vrkić, bivša predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare-Ožbolt, prijelazni upravitelj UNTAES-a za hrvatsko Podunavlje Jacques Paul Klein, bivši američki veleposlanik u Republici Hrvatskoj Peter Galbraith i mirovini posrednik UN-a Thorwald Stoltenberg.

Na svečanosti obilježavanja 15. godišnjice Erdutskog sporazuma nazočio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Riječ je o Temeljnom sporazumu o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema kojim je pokrenut proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Svjedoci sporazuma bili su američki veleposlanik Peter Galbraith i mirovni posrednik UN-a Thorwald Stoltenberg.

Erdutski sporazum je za hrvatsku stranu potpisao tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Hrvoje Šarinić, a za srpsku ministar vanjskih poslova Milan Milanović.

Prije početka svečanosti u dvorištu dvorca Adamovića u Erdutu, gdje se ona i održava, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja  Petar Čobanković otkrio je Spomen-ploču koja je postavljena u povodu 15. obljetnice potpisivanja Erdutskog sporazuma.

Ispis
Vrh