Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečana premijera filma „Dobri pastir“

  • 24. svibnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (1).jpg Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (1).jpg
Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (1).jpg
fullscreen Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (2).jpg Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (2).jpg
Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (2).jpg
fullscreen Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (3).jpg Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (3).jpg
Svečana premijera filma „Dobri pastir“ (3).jpg

U organizaciji župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, u nedjelju, 26. svibnja 2019., s početkom u 19,30 sati u crkvi Gospe Fatimske (dvorana pastoralnog centra) Lička 23, u Borovu naselju, održati će se premijera dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića.

Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru. Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji fra Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu.

Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. lipnja 1952. godine u Zagrebu. Godine 1962. dolazi u Borovo naselje s teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi zajedno sa svojim vjernicima crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Gradnja crkve je herojsko djelo kad se uzme da je pater Flavijan uspio sagraditi U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017., u varaždinskoj bolnici umro je svećenik i franjevac Flavijan Šolc. Pokrovitelj premijere filma:  Općina Lovas.

 

Ulaz je slobodan!

Ispis
Vrh