Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Sustavno praćenje stanja i predlaganje mjera suzbijanja alergenog bilja

  • 24. srpnja 2009.
  • Priroda i zaštita okoliša

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održan je sastanak na temu Sustavno praćenje stanja i predlaganje mjera suzbijanja alergenog bilja. Sastanku su nazočili predstavnici Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, HZPSS-a, Hrvatskih šuma d.o.o. Uprave šuma Podružnica Vinkovci i Županijske uprave za ceste. 

Ambrozija – limundžik ili partizanka ili fazanuša ili krausova trava (Ambrosia artemisiifolia L.) je prisutan i opasan korov u našem kraju. Biljka je jednogodišnja što znači da se širi sjemenom. Dug joj je period klijanja -  niče tokom cijeloga ljeta stoga joj je otežano suzbijanje i mnogi ju herbicidi propuste. Jedna biljka proizvede oko 60.000 sjemenki klijavih oko 40 godina. Cvjetovi su skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhu stabljike i grana. Cvjetaju od srpnja do rujna, a sjeme zrije od rujna do listopada. Karakteristična joj je velika proizvodnja peluda koji izaziva alergije kod ljudi i životinja.

Korov je prisutan u okopavinama kao duhan, suncokret, soja, kukuruz, šećerna repa, krumpir te u vrtovim, ali i putevima, rubovima parcela, kanalima i ostalim nepoljoprivrednim površinama. Poljoprivrednici su uvidjeli probleme koje izaziva ovaj korov – oduzimanje hranjiva i vode kulturnoj biljci, te primjenjuju mjere zaštite svojih kultura – kemijske, agrotehničke i mehaničke, ali ne uvijek uspješno. Problem predstavljaju i nepoljoprivredne površine na kojima u ljetnim mjesecima možemo vidjeti izrasle i procvjetale biljke ambrozije.

Stoga apeliramo na poljoprivrednike, ali i sve ostale građane – vlasnike i korisnike voćnjaka, vrtova, vikendica i sličnih površina koje su omeđene kanalima i putovima, da unište ovaj opasan korov dok još nije počela cvatnja, odnosno dok je mali i tek niče te su sve mjere efikasnije i lakša je primjena.

Nikako ne dozvoliti da se rascvjeta i stvori sjeme te tako nastavi širenje i u slijedećoj godini. Kod mehaničkog suzbijanja ne samo odsijecati vrhove (cvatove) jer iz bočnih grana se nastavi rast, već iščupati cijelu biljku sa korijenom iz tla.

SAMO ZAJEDNIČKOM AKCIJOM SVIH ČLANOVA DRUŠTVA (LOKALNE ZAJEDNICE) MOGUĆE JE SMANJITI BROJNOST AMBROZIJE

Ispis
Vrh