Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima

  • 23. rujna 2023.
  • Ostalo
fullscreen Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (1).jpg Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (1).jpg
Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (1).jpg
fullscreen Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (2).jpg Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (2).jpg
Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (2).jpg
fullscreen Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (3).jpg Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (3).jpg
Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (3).jpg
fullscreen Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (4).jpg Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (4).jpg
Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (4).jpg
fullscreen Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (5).jpg Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (5).jpg
Stoljeće djelovanja vatrogastva u Slakovcima (5).jpg

U novoizgrađenom Vatrogasnom domu u Slakovcima predstavljanjem monografije pod nazivom „Stoljeće Slakovačkog vatrogastva“ i posvetom kipa Sv. Florijana obilježeno je stoljeće djelovanja vatrogastva u naselju Slakovci. 

Dobrovoljno društvo Slakovci osnovano je 23. rujna 1923. i jedno je od najstarijih i najaktivnijih DVD-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što su u svojim uvodnim govorima istaknuli predsjednik DVD-a Slakovci Zlatko Penavić i autor monografije prof. Antun Knežević. Društvo trenutno broji 114 aktivnih članova i 50tak članova vatrogasnog podmlatka i vatrogasne mladeži. Kako je istaknuto u govorima, napokon se ostvario stoljetni san i idejni plan osnivača DVD-a Slakovci, da moderni vatrogasni dom i vatrogasno spremište budu izgrađeni na sadašnjoj lokaciji. Profesor Antun Knežević jedini je u Republici Hrvatskoj koji je napisao tri monografije na temu vatrogastva (Prvih 60 godina vatrogastva u Slakovcima. 80 godina vatrogastva u Slakovcima) i „Stoljeće Slakovačkog vatrogastva“.

Načelnik općine Dragan Sudarević zahvalio se autoru i suradnicima na izradi monografije, istaknuo da su pripadnici DVD-a Slakovci jedan od temelja sigurnosti življenja na prostoru općine Stari Jankovci i zahvalio im na doprinosu koji su dali u proteklih sto godina djelovanja. U završnom dijelu obilježavanja uručene su plakete i zahvalnice članovima DVD-a Slakovci. Kum vatrogasnoj zastavi kojom je otkriven kip Sv. Florijana bio je dugogodišnji član DVD-a Slakovci Ivan Jakšić.

Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljao je izaslanik župana, viši stručni suradnik za poslove civilne zaštite Ivan Kubiček.

Ispis
Vrh