Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU

  • 21. studenog 2018.
  • Gospodarstvo, Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Ured župana
fullscreen Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (1).jpg Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (1).jpg
Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (1).jpg
fullscreen Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (2).jpg Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (2).jpg
Sastanak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (2).jpg

Župan Božo Galić danas je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije nazočio sastanku ministrice Gabrijele Žalac sa županima i regionalnim koordinatorima.

Teme sastanka bile su Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, Razvojni sporazumi i tijek izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Kristina Bilić iznijela je podatke o iskorištenim sredstvima iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. U 2015., 2016. i 2017. godini iz fonda je iskorišteno je 427,5 milijuna kuna. Intenzivnija provedba EU projekata utjecala je na povećanje traženog iznosa od strane županija, gradova i općina. Tako je za 2018. godinu osigurano 250 milijuna kuna i u roku od tri tjedna od objave Javnog poziva ministarstvo je zaprimilo zahtjeve u navedenoj vrijednosti.

U ovom trenutku odobreno je 214 milijuna kuna. Župan Čačić skrenuo je pozornost na činjenicu da EU sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju, a koja neće uspjeti utrošiti su izgubljena sredstva, izgubljeni BDP i izgubljena radna mjesta. Bez dodatnih i dostatnih sredstava s nacionalne razine županije, gradovi i općine neće biti u mogućnosti realizirati planirane projekte i iskoristiti EU sredstva. Zaključak rasprave na temu Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini je da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prije objave Javnog poziva za 2019. godinu otvoriti javnu raspravu gdje će svi dionici moći dati svoje prijedloge u pisanom obliku i da će Ministarstvo financija kroz rebalans Proračuna nastojati osigurati dodatna sredstva. U Proračunu za 2019. godinu za Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini bit će osigurano 200 milijuna kuna. O navedenoj temi detaljnije će se raspravljati na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je zakazana za 29. studenog 2018. godine.

U nastavku je ministrica Žalac skrenula pozornost na važnost pripreme i potpisivanje Razvojnih sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Razvojni sporazum je instrument kojim ministarstvo u ime županija potpisnica sporazuma pregovara sa resornim ministarstvima o razvojnim projektima. Navedeni projekti trebali bi biti spremni za prijavu na natječaje iz novog planskog i financijskog razdoblja 2021.-2027. godina.

Koprivničko-križevačka županija planira potpisati Razvojni sporazum zajedno s Varaždinskom, Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Bjelovarsko-bilogorskom i Zagrebačkom županijom te je u tijeku proces usuglašavanja razvojnih projekata koji će ući u Razvojni sporazum.

Na kraju je pomoćnica ministrice Ana Odak prezentirala tijek izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Ministrica Žalac naglasila je ulogu županija i regionalnih koordinatora u izradi Nacionalne razvojne strategije te je najavila održavanje Razvojnog foruma sa županima koji će se održati početkom prosinca.

Ispis
Vrh