Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi

  • 26. lipnja 2014.
  • Prostorno uređenje i graditeljstvo, Ostalo
fullscreen Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (1).jpg Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (1).jpg
Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (1).jpg
fullscreen Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (2).jpg Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (2).jpg
Radni sastanak o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi (2).jpg

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš sa suradnicima, zamjenikom Željkom Uhlirom i pomoćnikom za inspekcijske poslove Davorinom Oršanićem, održala je radni sastanak s načelnikom Stožera ZIS VSŽ i zamjenikom župana Zdravkom Kelićem, načelnicima općina Drenovci, Gunja i Vrbanja, te predstavnicima Hrvatskog crvenog križa.


 Na sastanku se razgovaralo o postupku obnove kuća oštećenih u poplavi na području Vukovarsko-srijemske županije i provedbi Zakona o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije i Programu obnove oštećenih područja.


Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je u Vrbanji kako bi obnova stradalih objekata na poplavljenim područjima županjske Posavine trebala početi za najmanje dva tjedna, kako bi se prvi povratnici u obnovljene kuće mogli vratit već u rujnu, dok bi cijeli proces obnove mogao potrajati godinu dana.

„Zakon o sanaciji poplavljenih područja sutra će biti objavljen u Narodnim novinama i na snagu stupa u subotu. Program prema kojem će se obnavljati zgrade na Vladi će biti 3. srpnja. Dakle, sve pripremne aktivnosti smo odradili, postavili zakonodavni okvir i od 1. srpnja ćemo u školi u Drenovcima koristiti prostor i ljude upućivati što i kako činiti. Posao želimo odraditi zajednički i što je kvalitetnije moguće“ - rekla je Mrak-Taritaš.

Dogovoreno je da se ljudi sami ili preko javnih radova aktiviraju na uklanjanju žbuke, podnih i zidnih obloga koje su bile pod vodom. Dobit će jasne upute kako to činiti jer tek tada će uređaji za isušivanje imati puni efekt.

Dodala je kako još uvijek nisu pregledane sve kuće na stradalom području te će se od idućeg tjedna ekipe građevinske inspekcije pojačati kako bi i taj posao mogao biti okončan što prije.

Građevinske inspekcije utvrdile su da je na stradalom području nešto manje od 600 zgrada koje su opasne za život i njih će stručnjaci još jedanput obići i vidjeti jesu li za rušenje ili je moguća njihova obnova. Prva rušenja započeti će za desetak dana, najavila je ministrica.

Govoreći o načinima obnove stradalih objekata, kazala je kako je riječ o poslu koji bi mogao potrajati jer je želja da se obnova napravi kvalitetno. Po njezinim riječima, jedna od ideja je i da se primjerice podovi od parketa ne postavljaju odmah u obnovljene objekte nego tek nakon godinu ili godinu i pol dana.

„Sljedeće godine u ovo vrijeme vjerujem da tu više nećemo imati posla osim eventualno nekih završnih radova. Postoji niz pravila zanata koje treba poštovati u kućama koje su dugo bile u vlazi. Oni koji se odluče sami obnavljati kuće, neka ne stavljaju plastičnu stolariju.“ - savjetuje ministrica.

Načelnik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik župana Zdravko Kelić rekao je kako su najveće štete prouzročene na objektima, kojih je poplavljeno više od 7500, a šteta samo na njima procijenjena je na 1,2 milijarde kuna.

Šteta od poplave u području općina Gunje, Drenovaca i Vrbanje u županjskoj Posavini veća je od 1,7 milijardi kuna

Po završetku sastanka, u pratnji domaćina, ministrica je obišla poplavljena područja.

Ispis
Vrh