Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Provedba Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Vukovarsko-srijemske županije

  • 26. listopada 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora u Vinkovcima je održan sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava i udruga, jedinica lokalne samouprave, HZPSS-a, HPA, HGK, HOK-a, Državne geodetske uprave, Općinskih i Županijskog državnog odvjetništva, Općinskih sudova, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša  te brojnim zainteresiranim poljoprivrednicima s područja Vukovarsko-srijemske županije. Tema sastanka je bila Provedba Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Vukovarsko-srijemske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora Andrija Matić pozdravio je sve nazočne, izvijestio o aktivnostima od zadnjeg skupa te o problemima i poteškoćama na koje nailaze sudionici provedbe postupka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem te je nakon toga riječ preuzeo ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Željko Vincek koji je izvijestio o dosadašnjim postupcima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na prostoru naše županije, te pozvao na što veće zauzeće svih sudionika u provedbi postupka raspolaganja kako bi što prije sve državno poljoprivredno zemljište bilo dodijeljeno temeljem Zakona i Programa raspolaganja.

Prodaja poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji slabija je od očekivanog, ali rješavanje oko imovinsko-pravnog statusa i niza suglasnosti od javnih institucija držanih ustanova se polako privode kraju. Očekuje se da će u predviđenim rokovima u svim jedinicama lokalne samouprave biti raspisani Natječaji za zakup ili prodaju za sve površine državnog poljoprivrednog zemljišta i na taj način sa pravovaljanim ugovorima ostvariti pravo na korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, a time i na potpore i poticaje u narednom periodu. Stoga se već ove zime očekuje rješavanje velikog dijela preostalih površina planiranih za prodaju, zakup ili koncesiju. Sama provedba natječaja trebala bi sada ići znatno brže. Problemi se i dalje očekuju kod pojedinih poljoprivrednih gospodarstava kojima su ambicije znatno veće od mogućnosti, zbog troškova i postizanja poljoprivredne prakse.

Kako ova tema zaokuplja interes poljoprivrednih gospodarstava, ali i lokalne samouprave u narednim danima Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora upriličit će niz sastanak sa zainteresiranim stranama, a po potrebi dogovoriti ih i na nacionalnoj razini, kako bi postupak raspolaganja bio što brži i uspješniji.

Navedenom skupu nazočilo je stotinjak predstavnika jedinica lokalne samouprave i poljoprivrednih gospodarstava s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su postavljali brojna pitanja u vezi navedene teme.

Ispis
Vrh