Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Pronađena rijetka, ljekovita gljiva u spačvanskom bazenu

  • 24. studenog 2021.
  • Priroda i zaštita okoliša

Gljive su velika i ekološki iznimno važna skupina organizama. Unatoč velikoj ekološkoj važnosti, gljive su jedna od najslabije istraženih skupina organizama, kako u svijetu, tako i u nas. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi oko 20000 vrsta gljiva, no do danas ih je zabilježeno manje od 25%.

Kao i većina drugih organizama na našem planetu, gljive mogu biti ugrožene ljudskim aktivnostima. Najviše ih ugrožava nestanak i degradacija staništa, no značajni uzroci ugroženosti su i onečišćenje, klimatske promjene te prekomjerno skupljanje plodišta jestivih vrsta. Izrada Crvenog popisa gljiva Hrvatske i Crvene knjige gljiva Hrvatske temeljni su koraci u njihovoj zaštiti. Od 349 vrsta koje se nalaze na Crvenom popisu gljiva Hrvatske, u ovoj knjizi detaljno je obrađeno 314 vrsta (vrste iz kategorija: kritično ugrožena - CR, ugrožena - EN, osjetljiva - VU i nedovoljno poznata - DD).                                                                                                    

Tkalčec, Z., Mešić, A., Matočec, N. i Kušan, I. (2008): Crvena knjiga gljiva Hrvatske. MINGOR, Zagreb

Hericium erinaceum (Bull.) Persoon je gljiva od velikog značaja u medicini. Rijetko se nalazi u Europi, za razliku od toga, čest je u Japanu i Sjevernoj Americi. U svijetu je još poznata pod nazivima: lavlja griva, gljiva majmunova glava, satirova brda, ježeva gljiva ili bradati zub. Njegovi plodovi su stotinama godina dobro poznati u tradicionalnoj kineskoj medicini i kuhinji. Kolijevka uzgoja H. erinaceum je Azija. U istočnoj Europi je rijetka u prirodnim staništima, ali se može uspješno uzgajati. I plodna tijela i micelij bogati su aktivnim tvarima koje promiču zdravlje. Ispitivanja tvari ekstrahiranih iz ove gljive provedena na životinjama i in vitro dala su dobre rezultate. Mogu se koristiti u liječenju raka, poremećaja jetre, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, zacjeljivanja rana. Poboljšavaju kognitivne sposobnosti, podržavaju živčani i imunološki sustav. Obećavajući rezultati zabilježeni su u kliničkim ispitivanjima i izvještajima o liječenju ljudi (npr. oporavak od shizofrenije, poboljšanje kvalitete sna, ublažavanje simptoma menopauze).

Ispis
Vrh