Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Projekt istraživanja kemijskog sastava žira

  • 02. siječnja 2020.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (1).jpg Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (1).jpg
Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (1).jpg
fullscreen Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (2).jpg Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (2).jpg
Projekt istraživanja kemijskog sastava žira (2).jpg

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je Projekt „Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja“ na kojoj su govorili župan Božo Galić, i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Riječi je bilo o istraživanju genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja, koje će provoditi tvrtka za kontrolu kakvoće proizvoda Inspecto d.o.o. kojega zastupa direktor Ante Nevistić, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Udrugom uzgajivača crne slavonske svinje „ Fajferica“, a ugovoreni iznos je 237.500,00 kuna s PDV-om.

Rezultati ovog istraživanja dat će uvid u utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva i svojstva kvalitete mesa te opravdanost dodatka žira u hranidbi crnih slavonskih svinja. Osim toga, istraživanjem će se utvrditi geni odgovorni za intramuskularnu mast, što je preduvjet za selekciju crnih slavonskih svinja uz pomoć genomskih informacija.

Medijima se obratio i predsjednik udruge uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ Dominik Knežević istaknuvši kako su iskoristili potporu Vukovarsko-srijemske županije za provedbu Uzgojnoga programa odobrenog od strane nadležnoga tijela a iznos potpore je 32.000,00 kuna.

Isto tako spomenuta je i potpora Udruzi uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 50.000 kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje Vukovarsko-srijemske županije. Potpredsjednik Udruge uzgajatelja ovaca i koza, Željko Lučanin, govorio je o trenutnoj situaciji koja je loša, što se tiče ovčarstva i kozarstva, te će navedena potpora potaknuti razvoj ovčarstva u našoj županiji.

Župan Galić naglasio je kako su ovi projekti samo jedni u nizu kojima se pomažu lokalni proizvođači pri proizvodnji kvalitetnih i ekoloških proizvoda i u tome će Vukovarsko-srijemska županija nastojati činiti i dalje, kako bi se poljoprivredna proizvodnja nastavila razvijati u svim segmentima na području naše županije.

Direktor tvrtke Inspecto Nevistić objasnio je kako uslijed hranjena žirom svinje dobivaju dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, što je dobro za ljudski organizam. Također, brojna istraživanja pokazuju da je njezino meso iznimne kvalitete i značajno kvalitetnije od mesa suvremenih pasmina, te je kao takvo pogodno za proizvodnju slavonskih suhomesnatih proizvoda.

„Uz pomoć struke želimo pokazati i dokazati da je meso žirovanih svinja najkvalitetnije svinjsko meso na svijetu. Cilj je dakle saznati koja to svojstva meso poprima kada svinje jedu žir, a onda i kakve blagodati za ljudski organizam ima takvo meso. Sve su to važni detalji koji upakirani u dobar marketing mogu značajno pridonijeti prodaji i potražnji mesa od crne slavonske svinje. Mi se na europskom tržištu ne možemo natjecati u onim utakmicama koje ne možemo dobiti, odnosno ne možemo konkurirati količinom, ali možemo biti posebni i tržištu ponuditi specifične proizvode koje nema svatko”, istaknuo je pročelnik Matić.

Ispis
Vrh