Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare te polaganje vijenaca na Ovčari

 • 20. studenog 2022.
fullscreen Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (4).jpg Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (4).jpg
Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (4).jpg
fullscreen Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (1).jpg Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (1).jpg
Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (1).jpg
fullscreen Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (2).jpg Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (2).jpg
Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (2).jpg
fullscreen Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (3).jpg Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (3).jpg
Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (3).jpg
fullscreen Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (5).jpg Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (5).jpg
Program obilježavanja od Memorijalnog groblja do Ovčare (5).jpg

Od Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru do masovne grobnice na Ovčari u 15. mimohodu pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ hodalo je više stotina građana, uglavnom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Na Memorijalnom groblju prvo je održan prigodni program na kojem je govorila predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj, te naglasila kako je cilj spojiti dvije najveće masovne grobnice iz Domovinskoga rata.

Dodala je kako i dan danas traže najmilije članove obitelji, te se upitala kako oprostiti onima koji oprost ne traže, ne kaju se za počinjene zločine, nisu procesuirani i ne žele reći gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, a ključne informacije o nestalima znaju pojedini koji su u Srbiji, kao i oni koji žive u Vukovaru.

U mimohodu je sudjelovao i ministar obrane dr. sc. Mario Banožić, koji je rekao da će Hrvatska nastaviti potragu za nestalima sve dok ne budu svi pronađeni, zatim su sudjelovali saborski zastupnici Marijana Balić i Nikola Mažar te izaslanici državnih institucija, predstavnici Grada Vukovara, kao i druga izaslanstva.

Programu na Memorijalnom groblju nazočili su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, zajedno sa zamjenikom župana Franjom Oreškovićem.

Kod Spomen obilježja masovne grobnice Ovčara položeni su vijenci te je održan prigodan program i molitva pod nazivom "Ovčara – vječna rana". Vijence su položila gore navedena izaslanstva kako i predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, članovi Hrvatskog generalskog zbora, predstavnici Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar, Grada Vukovara, 204. Vukovarske brigade, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Grada Zagreba te izaslanstvo naselja Škabrnje, iz zadarskog zaleđa, koje je također stradalo u Domovinskom ratu.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Orešković, sa izaslanstvom.

Na Ovčari pročitana su imena ubijenih ranjenika, civila i medicinskog osoblja vukovarske bolnice koji su 20. studenoga odvedeni autobusima prvo u hangaru na Ovčaru te su mučki  i ubijeni na mjestu masovne grobnice. Tijekom rujna i listopada 1996.  godine na tom mjesto ekshumirano je 200 osoba, koje su ubijene u dobi od 16 do 77 godina. Identificirane su 192 osobe, dok je još 8 osoba neidentificirano. Oko 60 osoba ubijenih na Ovčari se još smatra nestalima, ali je njihova sudbina izvjesna.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. završio je svetom misom u crkvi Sv. Filipa i Jakova za poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata – žrtve masovne grobnice Ovčara.

Ispis
Vrh