Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Proglašenje elementarne nepogode

  • 04. lipnja 2010.
  • Priroda i zaštita okoliša, Ostalo

Temeljem Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu proglašenje elementarne nepogode za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podatcima Radarskog centra Gradište koje radi u sastavu Državnog hidrometeorološkog zavoda Zagreb  u protekla četiri dana palo je oko 150 l po kvadratnom metru. Višegodišnji prosjek za mjesec svibanj je 57 l po kvadratnom metru što znači da je palo tri puta više oborina od višegodišnjeg prosjeka. Kada se tome dodaju oborine iz prethodnog razdoblja u mjesecu svibnju   na nekim područjima je palo i četiri puta više oborina od prosjeka što sustavi melioracijske odvodnje nisu bili u stanju prihvatiti niti pravovremeno odvesti u vodotoke višeg reda.

Zbog velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima te infrastrukturi, nastalih kao posljedica prekomjernih oborina,  župan Božo Galić, proglasio je dana 04. lipnja 2010. godine elementarnu nepogodu za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije.

Poljoprivrednici i drugi oštećeni koji su pretrpjeli štete na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima te infrastrukturi moraju se javiti u roku od 8 dana od proglašenja nepogode općinskim odnosno gradskim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Ispis
Vrh