Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Prema Hrvatskoj gospodarskoj komori najznačajniji skok po izvozu zabilježila Vukovarsko-srijemska županija

  • 15. siječnja 2019.
  • Gospodarstvo
fullscreen Prema HGK najznačajniji skok po izvozu zabilježila VSŽ.jpg Prema HGK najznačajniji skok po izvozu zabilježila VSŽ.jpg
Prema HGK najznačajniji skok po izvozu zabilježila VSŽ.jpg

Prema indeksu gospodarske snage hrvatskih županija iz prošle godine, a koji objavljuje Hrvatska gospodarska komora, samo su Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija jedine županije sa gospodarskom snagom i razvijenošću iznad nacionalnog prosjeka. Ti podaci kažu i kako je Grad Zagreb gotovo upola gospodarski jači od prosjeka Hrvatske. Čemu je prije svega razlog velika koncentracija tvrtki i institucija na području metropole. Na toj listi najveći i najznačajniji skok ima Vukovarsko-srijemska županija koje je na ljestvici skočila za čak pet mjesta u konkurenciji ostalih hrvatskih županija.

-Razlog tome je ponajprije rast izvoza iz Vukovarsko-srijemske županije, ističu iz  HGK.

Unatoč tome velikom rastu najistočnija hrvatska županija ima vrijednost indeksa gospodarske snage od 85,4 posto nacionalnog prosjeka prema čemu se nalazi u sredini rang-liste gospodarske razvijenosti županija.

-Osnovni razlog takvom rezultatu doprinijela je jedna velika tvrtka u sektoru energije koja bilježi velike promete i izvozne rezultate. Rezultati bi bili pozitivni i bez te tvrtke što pokazuje kako se bilježe pomaci na bolje u gospodarstvu i oni su iz godine u godinu vidljivi, rekao je direktor Županijske komore Vukovar HGK Ivan Marjanović.

Dodao je kako se u svim sektorima bilježi napredak kao i da su tvrtke sve aktivnije i na privlačenju sredstava iz EU fondova. Marjanović je istaknuo i kako Vukovarsko-srijemska županija ima ogromne potencijale za dalji i još veći i snažniji napredak poput Dunava, Luke Vukovar, šuma, poljoprivrednog zemljišta…

Ispis
Vrh