Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predsjednica Vlade RH svečano otvorila Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjske ceste

  • 24. rujna 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ured župana
fullscreen Predsjednica Vlade RH svečano otvorila Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjske ceste Predsjednica Vlade RH svečano otvorila Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjske ceste
Predsjednica Vlade RH svečano otvorila Spomen dom hrvatskih branitelja Trpinjske ceste

Povodom obilježavanja 20. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade na Trpinjskoj cesti u Vukovaru predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor svečano je danas otvorila Spomen dom hrvatskih  branitelja Trpinjske ceste.

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor poručila je kako se nikome neće dozvoliti da revidira hrvatsku povijest i da sljedbenici onih koji su razarali Vukovar danas sude hrvatskim braniteljima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu, te je dodala kako nema povlačenja tužbe za genocid koju je Hrvatska podignula protiv Srbije.

Za gradnju i opremanje doma utrošeno je oko 4 milijuna kuna, a najveći je dio platila Vlada RH preko Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Gradnju doma organizirala je Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata Trpinjska cesta predsjednika Zvonka Milasa i vukovarski klub udruge predsjednika Mirka Brekala.

Na svečanosti je govorio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković koji je istaknuo kako još uvijek više od 5.000 osoba poginulih u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar "vapi za pravdom jer zločini počinjeni nad njima nisu procesuirani".

Na svečanom  otvaranju doma nazočili  su potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednik Vlade RH Petar Čobanković, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ministar obrane dr.sc. Davor Božinović i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva  mr.sc. Đuro Popijač, saborski zastupnik Petar Mlinarić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, kao i brojni drugi visoki dužnosnici.

Spomen-dom hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti izgrađen je na inicijativu Klubu branitelja i dragovoljaca Trpinjska cesta 1991. a uređen po idejnom rješenju Miljenka Romića, likovnog umjetnika iz Zagreba, koji je i autor koncepta Spomen-doma Ovčara.

Prije svečanog otvorenja Spomen-doma, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata  podno Spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za 1.011 poginula vukovarska branitelja.

U ime Hrvatskog sabora i Vlade RH  vijenac je položio i svijeću zapalio potpredsjednik sabora Vladimir Šeks, a u ime vukovarskih branitelja zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković-Mladi Jastreb.

Uz izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, vijence su položili i predstavnici Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata Trpinjska cesta, Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Vukovarske majke, predstavnici policije, grada Vukovara, Općine Dugopolje, HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević kao i predstavnici sinjskih alkara.

Nakon polaganja vijenaca, molitvu kod Spomen križa na groblju predvodio je fra Vjenceslav Janjić.

Ispis
Vrh