Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva

  • 15. studenog 2010.
  • Gospodarstvo
fullscreen Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (1).jpg Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (1).jpg
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (1).jpg
fullscreen Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (2).jpg Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (2).jpg
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (2).jpg
fullscreen Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (3).jpg Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (3).jpg
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske svečano otvorila tvornicu mineralnih gnojiva (3).jpg

Tvornicu mineralnih gnojiva s pakirnicom na ulazu u grad Vukovar, u koju je talijanska tvrtka "Adriatica Dunav" d.o.o. uložila 18 milijuna eura, svečano je danas otvorila predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

"Želim da i ova investicija pokaže da mi u Hrvatskoj i te kako nastojimo stvoriti sve uvjete za dobro i pozitivno ozračje za one koji žele ulagati, raditi i graditi", rekla  je prmijerka Kosor, dodavši kako vlada intenzivno radi na stvaranju boljih uvjeta za razvoj gospodarstva. To će, kako je ocjenila, biti jedan od najvažnih vladinih poslova i u 2011 godini.

Suvlasnik tvrtke "Adriatica Dunav" d.o.o. Masimo Fero istaknuo je kako će se u vukovarskoj tvornici mineralnih gnojiva proizvoditi oko 250.000 tona gnojiva na godinu predviđena za izvoz na tržišta Srbije, BiH, Rumunjske, Bugarske i Mađarske.

U tvornici  je trenutačno je zaposleno 50, a planira se zaposliti još toliko radnika, rekao je Fero i dodao kako se godišnji promet  planira u iznosu od 60 milijuna eura.

Vukovarski pogon proizvodit će gnojivo za tržište ovog područja, a 80 posto će biti usmjereno na izvoz.

Tvornica je rezultat projekta Agrokovar koji je Vukovarsko-srijemska županija kandidirala, zajedno s talijanskom partnerima, za financiranje iz PHARE pretpristupnog fonda EU. Radove na ovoj tvornici je izvodila vinkovačka tvrtka Vibrobeton, a gradnja tvornice iznosi 9 milijuna eura.

Talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza poručio je kako Italija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU, a sudjelovanje talijanskog kapitala u hrvatskom gospodarskom oporavku najbolji je, kako je ocijenio, konkretni oblik pomoći Italije Hrvatskoj na europskom putu.

Svečanosti su nazočili i ministar gospodarstva  mr.sc. Đuro Popijač, ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, saborski zastupnici kao velik broj vukovarskih gospodarstvenika.

Ispis
Vrh