Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ovogodišnjim laureatima Lutkarskog proljeća uručene „Povelje Zvonko Festini“

  • 27. ožujka 2023.
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (8).jpg 28. Lutkarsko proljeće (8).jpg
28. Lutkarsko proljeće (8).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (7).jpg 28. Lutkarsko proljeće (7).jpg
28. Lutkarsko proljeće (7).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (6).jpg 28. Lutkarsko proljeće (6).jpg
28. Lutkarsko proljeće (6).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (2).jpg 28. Lutkarsko proljeće (2).jpg
28. Lutkarsko proljeće (2).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (3).jpg 28. Lutkarsko proljeće (3).jpg
28. Lutkarsko proljeće (3).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (1).jpg 28. Lutkarsko proljeće (1).jpg
28. Lutkarsko proljeće (1).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (5).jpg 28. Lutkarsko proljeće (5).jpg
28. Lutkarsko proljeće (5).jpg
fullscreen 28. Lutkarsko proljeće (4).jpg 28. Lutkarsko proljeće (4).jpg
28. Lutkarsko proljeće (4).jpg

Uprizorenjem dječje predstave „Tri praščića“ Zagrebačkog kazališta lutaka u Županji započelo je 28. Lutkarsko proljeće, u sklopu kojeg će 16 profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske i inozemstva uprizoriti 96 predstava u pet gradova i 20 općina Vukovarsko – srijemske županije te u gradovima Orašju i Odžaku u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Na svečanom otvorenju u dvorani „Mladost“ u Županji tražilo se mjesto više, a mališani su oduševljeno dočekali početak predstave. 28. Lutkarsko proljeće službeno je otvorila pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović, a događaju su prisustvovali i nova članica Festivalskog vijeća Lutkarskog proljeća ispred Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Maja Zrnčić te zamjenik županjskog gradonačelnika Petar Buljević.

Ni u Vinkovcima nije bilo drugačije. Djeca su u prijepodnevnim satima uživala u predstavi „Majstori“ Hrvatskog kazališta u Pečuhu, a u 18 sati na pozornicu su izašli lutkari Dječjeg kazališta Subotica koji su predstavili priču „O jednoj sasvim običnoj Crvenkapi“.

Gradski muzej Vukovar bio je domaćin svečanosti dodjele nagrada ovogodišnjim laureatima Lutkarskog proljeća, a priznanje za životno djelo „Povelja Zvonko Festini“ zamjenik župana Franjo Orešković uručio je glumici zadarskog Kazališta lutaka Sanji Grgini za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva te dugogodišnjoj članici Zagrebačkog kazališta lutaka Vesni Balabanić za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Nagrađenima je, uz Povelju, dodijeljena i statua „Šokac“ – rad velikog hrvatskog umjetnika Zlatka Boureka te novčana nagrada.

Ispis
Vrh