Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Open Days 2010 Local Event – Dunavska strategija

  • 27. listopada 2010.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj

V.d pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Gabrijela Žalac održala je prezentaciju pod nazivom  Vukovarsko-srijemska županija u kontekstu Dunavske strategije na konferenciji „Open Days 2010 Local Event – Dunavska strategija“, koja se  jučer održala u velikoj županijskoj vijećnici u Osijeku u organizaciji Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje

U svojoj prezentaciji istaknula je važnost sudjelovanja Vukovarsko-srijemske županije u međunarodnim organizacijama, a posebice u okviru Radne zajednice Podunavskih regija čiji je Vukovarsko-srijemska županija član od 2004. godine. Navela je projekte Radne zajednice podunavskih regija u kojima je sudjelovala Vukovarsko-srijemska županija, a koji čine poveznicu s današnjom Dunavskom strategijom kao što su Kulturna karta Dunav, Granicama rimskih carstava – Limes te Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6.

Također je naglasila hrvatske prioritete i prijedloge za suradnju u Dunavskoj regiji, a koje je izradila Radna skupina za EU Dunavsku strategiju, a čiji su aktivni član uz resorna ministarstva i dvije podunavske županije - Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija. Kao prvi prioritet Hrvatskog podunavlja navela je razvoj intermodalnog transporta i učinkovito povezivanje Podunavlja s Jadranom, obzirom da je Hrvatska jedina od 14 zemalja Podunavlja koja nudi ovakvu mogućnost.

U tom kontekstu naglasila je prioritetne projekte Vukovarsko-srijemske županije koji se odnose na 11 prioriteta utvrđenih Akcijskim planom Dunavske strategije koji je izradila Europska komisija, a ujedno predstavljaju i projekte koji bi se kandidirali za predstojeće Strukturne fondove, a koje su prepoznala i odgovarajuća Upravljačka tijela pojedinih Operativnih programa za Strukturne fondove. Neki od tih projekata su Višenamjenski kanal Dunav – Sava, Rekonstrukcija Luke Vukovar – Nova luka istok, Regulacija rijeke Save, Regionalni vodovod Istočne Slavonije, Odvodnja i pročišćavaći otpadnih voda, Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom, Srijemska granična transverzala, Brza cesta Vukovar-Vinkovci-Županja, Razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina….

Zaključno je istaknula da je u narednom periodu iznimno važno imati dobro definirane razvojne prioritete te sudjelovati u prekograničnim i transnacionalnim projektima što je dobra praksa za Strukturne i Kohezijski fond kada Hrvatska postane zemlja članica. U tom smislu EU Dunavska strategija predstavlja dodanu vrijednost razvoju ovog područja.

Državni tajnik MVPEI-a i Nacionalni koordinator Andrej Plenković u svom je izlaganju predstavio Dunavsku strategiju kao europski politički proces s ciljem smanjivanja društveno-gospodarskih razlika u razvoju europskih regija, u skladu s kohezijskom politikom Europske unije. Naglasio je da je Republika Hrvatska kao država partner uključena u izradu Dunavske strategije već gotovo godinu dana, te ujedno najavio njezino usvajanje, kao i Akcijskog plana na Europskom vijeću u lipnju 2011. godine na kraju mađarskog predsjedanja Unijom. Spomenuo je da su relevantni resori, kao i predstavnici Osječko- baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, predstavili prioritetne projekte komunicirane Europskoj komisiji, a u skladu s Operativnim programima za korištenje pretpristupnih fondova, te buduće korištenje sredstava iz Strukturnih i Kohezijskog fonda.

U predavanju je državni tajnik Plenković također naglasio kako je za Hrvatsko podunavlje bitno iskoristiti mogućnosti koje se pružaju kroz provedbu Dunavske strategije, uključujući i projekte u području prometa, okoliša, energetike, gospodarstva, turizma, kulture i razminiranja. U tom kontekstu, napomenuo je i činjenicu da Dunavska strategija obuhvaća i pritoke, posebno područja uz Savu i Dravu. Isto tako, tijekom predavanja je predstavio i završnu fazu procesa pristupnih pregovora, kao i provedbu komunikacijske strategije Vlade Republike Hrvatske o prednostima članstva u Europskoj uniji.

Izlaganja su također održali državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Hrvoje Dolenec, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije László Flórián, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Richard Maša, te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te lokalnih i regionalnih vlasti i institucija. Predstavili su aspekte Dunavske strategije iz svojih djelokruga, a posebno izvore financiranja projekata u okvirima makroregionalne, prekogranične i transnacionalne suradnje u regiji. U raspravi su identificirani izazovi Strategije, kao i potencijalni projekti i inicijative među zemljama u okruženju te je razmotren utjecaj Dunavske strategije na teritorijalnu suradnju podunavskih država.

Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, poduzetničkih centara i inkubatora, sveučilišta i organizacija civilnog društva, te partnera iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske.

Ispis
Vrh