Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održano obilježavanje 140. obljetnice Poljoprivrednog instituta Osijek

  • 30. studenog 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Na prigodnoj svečanosti održanoj na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku, Poljoprivredni institut Osijek obilježio je 140. obljetnicu postojanja. Poljoprivredni institut nastao je na temeljima Gospodarskog pokušališta, koji je 1878. godine u Osijeku osnovalo Slavonsko gospodarsko društvo i iz kojeg se 1916. godine razvio Agrikulturni kemijski zavod. Sljednik tog zavoda je Poljoprivredni institut u Osijeku, koji nosi to ime od 1961. godine i koji na osam znanstvenih odjela i pratećih službi danas ima 130 zaposlenih.

Poljoprivredni institut Osijek je javni znanstveni institut u vlasništvu Republike Hrvatske, u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo ratarskih kultura glavna su djelatnost Instituta čiji rezultati, prvenstveno kultivari registrirani u zemlji i inozemstvu, daju značajan doprinos razvoju poljoprivrede.

Na svečanosti su uručena priznanja zaslužnima u dvije kategorije - za znanstveno-istraživačku suradnju i za poslovnu suradnju. Obljetnici su prisustvovali predstavnici Vlade RH, Hrvatskog sabora i resornih ministarstava, HGK-a, Sveučilišta J.J. Strossmayera, poslovnih partnera iz Hrvatske i inozemstva te umirovljeni i sadašnji djelatnici.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao je zamjenik pročelnika, Darko Juzbašić.

Ispis
Vrh