Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana tribina povodom donošenja Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar"

  • 23. travnja 2013.
  • Hrvatski branitelji

Zamjenik župana Mato Golubičić prisustvovao je tribini povodom donošenja Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar". Organizator tribine je Ministarstvo branitelja, a cilj je bilo što kvalitetnije predstavljanje osnivanja ustanove i provedbe postupka savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Također, željelo se čuti sve konstruktivne kritike i prijedloge kako bi javna ustanova bila na dobrobit svih hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Republike Hrvatske.  "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" zamišljen je kao dugoročno rješenje upravljanje i održavanje objekata izgrađenih na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost "Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar" predviđa se znanstveno istraživanje Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana učenika i drugih posjetitelja.

Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Ministarstvo će ustanovu službeno predstaviti na Dan Grada Vukovara, 3. svibnja ove godine, dok će Javna ustanova do kraja godine završiti s ustrojavanjem i već početkom sljedeće godine krenuti s pilot projektom. Svojim punim kapacitetom Memorijalni centar će započeti već školske godine 2014./2015.

Ispis
Vrh