Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana tiskovna konferencija „PBZ poduzetnik-Vukovarsko-srijemska županija 2014.“

  • 20. listopada 2014.
  • Gospodarstvo, Financije
fullscreen Održana tiskovna konferencija „PBZ poduzetnik-Vukovarsko-srijemska županija 2014.“ Održana tiskovna konferencija „PBZ poduzetnik-Vukovarsko-srijemska županija 2014.“
Održana tiskovna konferencija „PBZ poduzetnik-Vukovarsko-srijemska županija 2014.“

Danas je održana je tiskovna konferencija u Vukovaru, na kojoj je predstavljana nova kreditna linija za poduzetnike, realizirana u suradnji PBZ d.d. i Vukovarsko srijemske županije, kao i kratak osvrt na aktualno stanje u gospodarstvu u našoj županiji.

Na tiskovnoj konferenciji govorili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ Zdenko Podolar,  direktor Regije Slavonija PBZ d.d. Osijek Alen Šimić, te direktorica Centra za poslovanje s poduzećima PBZ d.d. Vinkovci Irena Kuprešak.

Župan Galić izjavio je kako je gospodarska situacija loša i svojim aktivnostima moramo popraviti to stanje. Ugovor s Privrednom bankom Zagreb, s novom kreditnom linijom, pomoći će do novih inovacija gospodarstvenicima u njihovom poslovanju.

Pročelnik Podolar napravio je kratak osvrt na stanje u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije. Od 1998. godine bilo je 10 kreditnih linija koje su zadržale, odnosno otvorile oko 3 000 radnih mjesta. Cilj je stvoriti novi proizvodni ciklus za otvaranje novih radnih mjesta, do sada je bio nedovoljan intenzitet gospodarskih aktivnosti što je posljedica 6-7 godina krize i pad BDP-a. Vukovarsko-srijemska županija broji 17 350  nezaposlenih osoba, bilo bi ih i više da nema sezonskih poslova i javnih radova na poplavljenom području. U našoj županiji od

1.511 poduzeća 414 ih je blokirano, s dugom u ukupnom iznosu 193 milijuna kuna, a 1.145 obrtnika je također blokirano, s dugom u ukupnom iznosu od 325 milijuna kuna.

Nova kreditna linija imala bi dvije razvojne strategije. Prva razvojna komponenta bi bila za nova poduzeća, a druga za tekuće poslovanje, odnosno za njihovu nelikvidnost.

 

Direktor Šimić predstavio je novu kreditnu liniju za poduzetnike pod nazivom „PBZ poduzetnik-Vukovarsko-srijemska županija 2014.“. Istaknuo je kako je to zajednička realizacija Privredne banke Zagreb d.d. i Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 11,5 milijuna kuna. Mogući korisnici bi bila mala i srednja poduzeća, obrtnici, zadruge i slobodna zanimanja. Sredstva iz ove linije namijenjena su za financiranje novih investicija ali i za financiranje trajnih obrtnih sredstava. Maksimalni iznos kredita je 760 tisuća kuna, a najmanji 76 tisuća kuna. Vukovarsko-srijemska županija sufinancira kamatnu stopu sa 2,2 posto, a kamatna stopa za korisnika je 3,35 posto, što je ukupna kamatna stopa za banku 5,55 posto. Jedinstvena i jednokratna naknada za korisnika kredita je 0,8 posto.

Župan Galić je na kraju konferencije naglasio kako je potreban dobar program i dobar poduzetnik kako bi se projekti ostvarili i bili uspješni.

Ispis
Vrh