Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 8. Kreativna riznica

  • 29. travnja 2022.
  • Turizam i kultura
fullscreen Održana 8. Kreativna riznica  (1).jpg Održana 8. Kreativna riznica  (1).jpg
Održana 8. Kreativna riznica (1).jpg
fullscreen Održana 8. Kreativna riznica  (2).jpg Održana 8. Kreativna riznica  (2).jpg
Održana 8. Kreativna riznica (2).jpg
fullscreen Održana 8. Kreativna riznica  (3).jpg Održana 8. Kreativna riznica  (3).jpg
Održana 8. Kreativna riznica (3).jpg

Kreativna riznica popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova. Ovogodišnja 8. Kreativna riznica organizirana je u duhu Novog europskog Bauhausa i nastojanja da se ostvari spoj znanosti i tehnologije s kulturom i umjetnošću.

Uz pozdravno obraćanje ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek i predstavljanje programa Novog europskog Bauhausa od strane Ingrid Gojević iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održana su dva panela koja su tematizirali kreativnost kao rješenje izazova oporavka i otpornosti te kružnu kreativnost NEB-a.

U glavnome dijelu panela kratko su predstavljena najbolja arhitektonska ostvarenja. Marko Rukelj kroz prezentaciju je predstavio plan i program Srednje graditeljske tehničke škole Zagreb, a Rea Novaković Matošić, voditeljica festivala DA, predstavila je najbolji studentski rad 2022. autora Tonka Bonkovića i Lucije Božinović pod nazivom „Kuća nad kućama“ – projekt u kojem se prikazuje svijet i čovjekove dvije sfere, a to su intimna i društvena. Za kraj su Kata Marunica i Nenad Ravnić iz arhitektonskog ureda NFO predstavili prvi EU projekt – Novi studentski dom kojim su pobijedili 2015. godine na javnom natječaju za studentski paviljon. Objasnili su kako su ga realizirali te dodali da studenti kroz život u domu usvajaju načela ekologije i drugačijeg načina života. Predstavljeni su primjeri dobre prakse povezani s vrijednostima NEB-a: Muzej vučedolske kulture te Ekološka farma Fajferica.

Ispred Vukovarsko – srijemske županije događaju je nazočila voditeljica odsjeka za turizam pri UO za turizam i kulturu VSŽ, Ana Lovrenščak.

Ispis
Vrh