Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije

  • 21. travnja 2010.
  • Ostalo
fullscreen Održana 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije Održana 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije
Održana 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije

U Vukovaru je sa početkom u 9,00 sati održana 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije  na kojoj su razmatrane sljedeće teme:

  1. Pojavnost trihineloze na području Vukovarsko srijemske županije.
  2. Provedba Zakona o  poljoprivrednom zemljištu  na području Vukovarsko-srijemske županije.
  3. Raspisivanje  natječaja  za dodjelu sredstava iz mjere 101 i mjere 103 IPARD PROGRAM.
  4. Nacionalni plan poticanja zapošljavanja za 2010. godinu sa kratkim prikazom stanja na tržištu rada.
  5. Informacija o natječajima u tijeku i projektima kandidiranim prema EU.
  6. Suradnja Agencije za razvoj VSŽ-Hrast d.o.o. na razvojnim projektima sa JLS Vukovarsko-srijemske  županije.

Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvoj seoskog prostora  je izvijestio nazočne o aktivnostima koje su sustavno provođene na suzbijanju trihineloze u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Potvrdio je kako će se  Županija i dalje aktivno sudjelovati  u rješavanju navedenog problema, te da se očekuje i  suradnja s JLS i resornog ministarstva.

Anđelko Gašpar iz  Hrvatske veterinarske komore Istaknuo je kako je osobno bio uključen u problem trihineloze u RH. Prošle 2009. godine, u odnosu na 85.000 pretraženih svinja, broj pozitivnih je bilo 30. Unatoč dobroj situaciji, trebalo bi i u budućnosti nastaviti s provedbom mjera, slijedom toga potrebno je osigurati i dodatna sredstva.

Župan, Božo Galić je istaknuo kako treba nastaviti s tim trendom, očekuje se financijska potpora  Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoj.

U točki 2. , vezano za Provedbu Zakona o  poljoprivrednom zemljištu  na području Vukovarsko srijemske županije, pročelnik Matić je istaknuo kako je ova problematika zaokuplja stalnu pozornost kako nadležnih tijela, dakle ministarstva i JLS, još više i poljoprivredna gospodarstva. Zaključci zadnjeg sastanka koji je održan u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja daju nam i obveze. Stoga će u slijedeća dva tjedna obići sve JLS, kako bi se informirao o problemima u tim sredinama, a o kojima će naposljetku dati povratnu informaciju i ministarstvu.

Što se tiče natječaja  za dodjelu sredstava iz mjere 101 i mjere 103 IPARD PROGRAM-a, prvi krug je  prošao. Neophodna je suradnja na svim razinama. Projekti trebaju biti usklađeni sa EU zakonodavstvom.

Jasna Kolar iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Vukovar izvijestila je o stanju na tržištu rada Vukovarsko-srijemske županije, dok je Julijana Pinjušić govorila o Nacionalnom planu za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu.

Zoran Vidović, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja informirao  je nazočne o natječajima u tijeku i projektima kandidiranim prema EU. Projekti su u fazi evaluacije, do kraja 5 mjeseca ćemo znati koji projekti su prošli. Najavio je kako se u rujnu očekuje raspisivanje natječaja za međunarodnu suradnju. Kod projekata je bitno iskazati opravdanost, tada projekt ima budućnost, tada će on „proći“.

Zvonimir Čordašić, direktor Agencije „Hrast“ je govorio o suradnji Agencije za razvoj VSŽ-Hrast d.o.o. na razvojnim projektima sa JLS Vukovarsko-srijemske  županije. Pozvao je sve jedinice lokalne samouprave na poslovnu suradnju u vezi pripreme i apliciranja projekata jedinica lokalne samouprave za EU fondove.

Ispis
Vrh