Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 34. sjednica Županijske skupštine

  • 18. prosinca 2007.
  • Ostalo
fullscreen Održana 34. sjednica Županijske skupštine Održana 34. sjednica Županijske skupštine
Održana 34. sjednica Županijske skupštine

Vinkovci - Zadnja sjednica Županijske skupštine u ovoj godini, održana je danas u velikoj vijećnici u Vinkovcima, a prisustvovala su joj 32 vijećnika aktualnog saziva.

Kao i uvijek sjednica je započela aktualnim satom u kojem su vijećnici iskoristili prigodu postaviti pitanja županu i njegovim suradnicima.

Mato Landekić (HSP) je zatržio da se skupe podaci iz veterinarskih stanica i da se vide učinci koji su nastali zbog novih uvjeta prigodom svinjokolja. Zanimalo ga je da li su smanjeni pregledi na trihinelu, odnosno kakvi su podaci o mjerenju temperature te vađenju krvi u svinja.

Župan Božo Galić je izvijestio vijećnike da su obavljeni razgovori sa državnim tajnikom, da su postignuti rezultati u sufinanciranju, no obećao je dostaviti kompletne podatke u pismenom obliku, kada ih stručne službe Županije prikupe.

Vladimir Štengl (HDZ) je zamolio župana za komentar navoda iz deklaracije Koordinacije udruga iz Vukovara "Kamo guraju Vukovar?" koji se odnose na rad župana, Poglavarstva i Skupštine.

Župan mu je odgovorio da smatra da su njegove aktivnosti, i aktivnosti Poglavarstva kojemu je na čelu, javne i redovito popraćene, te da je javnost o njima redovito izvještavana. 
"Kada god je bilo moguće kod novog zapošljavanja u Vukovaru, ja sam uvijek bio da Vukovarci imaju prioritet. Što se zasjedanja Skupštine tiče, o tome gdje će se održavati odlučujete vi, vijećnici, a sve sjednice Poglavarstva se održavaju u Vukovaru. Moram priznati da sam iznenađen ovakvim pristupom, kada je u pitanju rad Županije", zaključio je župan.

Marijan Maršić (HSS) je spomenuo rad Ureda za obnovu, te napomenuo da obnova sporo napreduje, te je postavio pitanje koliko traje postupak zbrinjavanja?

"Model stambenog zbrinjavanja je dobar, mi ga podržavamo, iako bi mogao biti brži i za to ću se zalagati", odgovorio mu je župan.

Petra Đordića (HSS) je zanimalo kada će Privlaka doći na red za spojanje na regionalni vodovod.

"Dolazim iz tog područja, te mi je poznata problematika vezana uz vodovod. Program regionalnog vodovoda se nastavlja i dati ćemo sve od sebe da to bude što prije. U iduće dvije godine to će se dogoditi sigurno, a možda već i u idućoj", rekao je Božo Galić.

Pitanje za župana je imao i Stjepan Zeko (HNS), koji je pitao o plaćanju troškova prijevoza djece 3. i 4. razreda srednjih škola iz Gunje, koji u sve većem broju odlaze na školovanje u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Župan je rekao da su sredstva osigurana kroz ministarstvo Regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva za sve općine na području posebne državne skrbi. Sredstva dobivaju direktno općine. Ni ostali učenici, koji se nalaze naostalom području, ne plaćaju prijevoz jer je postignut dogovor prijevoznika, Županije, ministarstva i općina.

Branislav Tušek (SDP) je postavio pitanje o aktivnostima Poglavarstva vezanih uz financijsku krizu, čiji se vrhunac očekuje u idućoj godini.

Župan mu je odgovorio da nas sve čeka ta problematika u idućoj godini i da će o tome raspravljati i Poglavarstvo i Skupština, te da se očekuje teška godina i da se treba dobro pripremiti. Prva na udaru je drvna industrija i tu se već obavlja niz razgovora i na GSV-u, Poglavarstvu, te u samom obilasku pogođenih tvrtki.

Od novosti sa sjednice izdvojimo da je dosadašnji vijećnik Mirko Štivić (HSS) podnio ostavku, te mu je prestao vijećnički mandat, a zamjenio ga je stranački kolega Slavko Benković.

Prihvaćene su Treće izmjene i dopune Proračuna Županije kojim je proračun povećan za 7 milijuna kuna, odnosno, za 3% u odnosu na plan.

Prihvaćen je i Prijedlog Proračuna za iduću godinu, po kojem će proračun u idućoj godini iznositi 213 milijuna kuna i biti će za 11,7 milijuna manji u odnosu na prethodnu godinu. Razlog tomu je što je završen trogodišnji program čišćenja kanalskih mreža, te što se Županija u prošloj godini kreditno zadužila u iznosu od 25 milijuna kuna za završetak skeleta bolnice u Vinkovcima.

Osnovan je i Savjet mladih, te prihvaćena izvješća o radu Županijske koordinacije za ljudska prava, te Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Prihvaćen je Prijedlog Odluke o osnivanju trgovačkog društva sa ograničenom odgovornošću (za izvođenje radova održavanja i poslova u svezi zaštite javnih cesta), a v.d. direktorom imenovan je Zoran Vidović, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja.

Prihvaćeni su i Izvješće o mjerama i programima međunarodne suradnje, te Informacija o stanju seoskog prostora za 2008. god. u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ako i Plan rada Skupštine za iduću godinu.

Ispis
Vrh