Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 3. Izložba vina u Lovasu

  • 16. travnja 2010.
  • Ostalo, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Lovas – Ovogodišnja treća ocjenjivačka izložba vina, berba 2009. godine, održana je pod pokroviteljstvom  Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas, „Arator“ d.o.o. – PZ Lovas, „Citrus“ d.o.o., Vinskog klastera Srijem i Udruge vinogradara i vinara TNTL Lovas, a na kojoj se prijavio veliki broj izlagača, uglavnom  manji vinari i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

U pozdravnom govoru vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je razvoj vinogradarstva i vinarstva, kao izuzetno značajne poljoprivredne grane, ne samo za Općinu Lovas, nego i za Vukovarsko-srijemsku županiju, jer će doprinijeti razvoju gospodarstva županije.

Na izložbi je rečeno kako se osjeća snažan iskorak u vinogradarstvu i vinarstvu u brojnosti vinarija i OPG-a, kao i kvalitete vina, posebno od 2005. godine na ovamo, od kada je resorno ministarstvo počelo značajnije poticati nove nasade. Tako je na području Vukovarsko-srijemske županije podignuto više od 800 ha vinograda te je dostignuta površina od 2000 ha vinograda, što je podjednako predratnim površinama, a poznato je kako su vinogradi u vrijeme rata i okupacije uništeni.

Najviše vinograda, oko 1500 ha, nalazi se na iločkom području kao najpoznatijem vinogradarskom kraju.

Uz veliki trud i zalaganje, te financijska ulaganja u ovu poljoprivrednu granu, evidentan je porast i proizvodnje vina. Najveći vinogradar na ovim prostorima su „Iločki podrumi“ s više od 300 ha vinograda, s proizvodnjom od 1,7 milijuna ali i otkupljenim  4,3 milijuna kilograma grožđa, koje koristi u proizvodnji vina.

Za istaknuti je kako su vinari i OPG inicirali reorganizaciju već postojećeg županijskog vinskog klastera koji bi trebao dobiti profesionalnog djelatnika, a u organizacijskom smislu snažnije poraditi na otkupu grožđa, prezentaciji vina i marketingu.

Na navedenoj izložbi  vina prvi je put proglašeno „Županijsko vino“, koje će tu titulu nositi tijekom 2010. godine te predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na različitim turističkim i drugim manifestacijama u županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Tako je odlukom ocjenjivačkog suda, velikim zlatom i titulom  „Županijskog vina“  za 2010. godinu okitila se vinarija „Dragun“ iz Iloka, sa svojom graševinom roda 2009. godine.

Ispis
Vrh