Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije

 • 02. listopada 2020.
 • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Gospodarstvo
fullscreen Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (1).jpg Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (1).jpg
Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (1).jpg
fullscreen Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (2).jpg Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (2).jpg
Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (2).jpg
fullscreen Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (3).jpg Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (3).jpg
Održan XIII. Gospodarski sajam Cvelferije (3).jpg

U organizaciji Općine Drenovci, Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora Drenovci i Vukovarsko-srijemske županije održan je XIII. Gospodarski sajam Cvelferije.

Na sajmu su se predstavili  lokalni proizvođači i poduzetnici. Svrha ovog sajma je podizanje mogućnosti postojećih i davanja mogućnosti novim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za neke nove pothvate na tržištu. „Važno nam je i zajedničko druženje na kojima dijelimo iskustva o novim mogućnostima na tržištu Europske unije“ istaknuo je načelnik Drenovaca Jakša Šestić. „Ovaj je kraj gospodarski devastiran dugo godina za redom i moramo ga poboljšati. Svi mi živimo od gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Ako toga nema – nema razvoja. U Drenovcima je oko 100 OPG-ova. Imamo preko 10000 ha , od kojih je 3200 državnog poljoprivrednog zemljišta te preko 10000 hrastovih šuma. To su veliki poljoprivredni resursi i svakako je puno mogućnosti za razvoj poljoprivrede. Na žalost Hrvatska je još veliki uvoznik hrane, umjesto da je izvozimo. Smatram da treba mijenjati sustav potpora. Morali bismo poticati proizvodnju“.

U okviru sajma održano je proglašenje i kušanje najboljih pekmeza, džemova i voćnih namaza te dodjela nagrada. Najbolji pekmez od krušaka dolazi s OPG-a Rađenović u Drenovcima, najbolji džem od šljiva s rumom proizvela je Đakovčanka Ivanka Lukić, a najbolji voćni namaz od malina Sabina Hrustić iz Rajevog Sela.

 U  sklopu Sajma održano je i  predstavljanje projekta „Centar za preradu GMO free soje u Drenovcima“ koji je izložio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.

Nakon toga je uslijedila radionica „Edukacija o korištenju agrometeoroloških stanica“ koju su održale Aleksandra Radić, mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan ispred Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Tijekom dana posjetitelji su mogli kušati i kupiti proizvode izravno od proizvođača sa našeg područja.

Ispis
Vrh