Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan sastanak s poljoprivrednicima

  • 27. travnja 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Održan sastanak s poljoprivrednicima (1).jpg Održan sastanak s poljoprivrednicima (1).jpg
Održan sastanak s poljoprivrednicima (1).jpg
fullscreen Održan sastanak s poljoprivrednicima (2).jpg Održan sastanak s poljoprivrednicima (2).jpg
Održan sastanak s poljoprivrednicima (2).jpg
fullscreen Održan sastanak s poljoprivrednicima (3).jpg Održan sastanak s poljoprivrednicima (3).jpg
Održan sastanak s poljoprivrednicima (3).jpg

U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora u Vinkovcima je održan sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava i udruga, jedinica lokalne samouprave, HZPSS-a, HPA, HGK, HOK te brojnim zainteresiranim poljoprivrednicima s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravio je sve nazočne na skupu te je nakon toga riječ preuzeo državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikolčić koji je održao prezentaciju na temu Reforma sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj u razdoblju 2010.-2013. godine, a jedna od tema je bilo i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.  Poseban osvrt u predavanju dan je na trenutne zakonske okvire u isplati državnih potpora u poljoprivredi, te na predstojeće promjene u prilagodbi načinu isplate potpora u EU.

Perspektiva hrvatskih poljoprivrednih proizvođača itekako postoji i u EU – kazao je Stjepan Mikolčić.

Zdravko Tušek, pomoćnik ravnatelja za registre i izravna plaćanja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upoznao je sve nazočne s ARKOD – sustavom identifikacije zemljišnih parcela u Republici Hrvatskoj. ARKOD je nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj, a cilj je omogućiti poljoprivrednicima lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za poticaje kao i njihovo transparentno korištenje. ARKOD je nadogradnja postojećeg Upisnika poljoprivrednih gospodarstava i sastavni je dio Integriranog administrativnog i kontrolnog sustava (IAKS) kojim zemlje članice Europske Unije dodjeljuju, prate i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima.

Navedenim predavanjima je prisustvovalo preko 100 predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i poljoprivrednih poduzeća s područja Vukovarsko-srijemske županije koji su postavljali brojna pitanja u vezi navedenih tema.

Ispis
Vrh