Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan sastanak na temu „Vučedol-razvojni projekt cijele regije“

  • 15. rujna 2010.
  • Gospodarstvo
fullscreen Održan sastanak na temu „Vučedol-razvojni projekt cijele regije“ Održan sastanak na temu „Vučedol-razvojni projekt cijele regije“
Održan sastanak na temu „Vučedol-razvojni projekt cijele regije“

U Vukovaru je danas održan sastanak na temu „Vučedol-razvojni projekt cijele regije“, kojega je sazvao vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Najznačajniji razvojni multidisciplinarni projekt za Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vukovar je kompleks Vučedol - na čijem prostoru se paralelno odvijaju nekoliko značajnih projekata.

Ti projekti su: izgradnja Arheološko turističkog parka i Muzeja vučedolske kulture, revitalizacija i izgradnja ugostiteljskog kompleksa s hotelom, restoranom, bazenom i drugim sportskim i turističkim sadržajima, izgradnja obaloutvrde i šetnice uz Dunav od ušća Vuke do  Vučedol, te drugi sadržaji predviđeni GUP-om Vučedola.

„Na jednom od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u ovom dijelu Europe izgradit će se muzej vučedolske kulture i arheološko-turistički kompleks, pa je ovo prilika za presjek radova na lokaciji. Paralelno se radi i na izgradnji šetnice i obaloutvrde od ušća Vuke u Dunav do Vučedola, a nužno je osposobiti i turističke, sportske i rekreativne sadržaje-pojasnila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Projektom Ministarstva kulture Ilok-Vukovar-Vučedol, već je obnovljen dvorac Odescalchi u Iloku, ali izgradnja arheološkog parka na Vučedolu najznačajniji je dio radova, no to je samo dio multidisciplinarnog projekta koji će oživjeti područje Vučedola i povezati ga s Vukovarom.

„Završetkom projekta, koji se radi po najvišim standardima struke, Vučedol će se na svjetskoj arheološkoj karti moći prezentirati na dostojan način na samom lokalitetu. Potrudit ćemo se razne aspekte lokaliteta povezati u cjelinu”-istaknula je mr.sc. Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak u Ministarstvu kulture  i direktorica projekta Ilok-Vukovar-Vučedol.

Ovim projektom predviđena je mogućnost nastavka arheoloških istraživanja, zaštita prirodnog okoliša i krajolika, obnova rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja te izgradnja sportskih terena.

“Turistički potencijal Vukovara iznimno je velik, a izgradnjom sadržaja na Vučedolu samo će se dodatno proširiti. Suradnja Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva turizma posebno je snažna, pa smo podržali brojne projekte s ovih prostora, jer ovaj kraj ima veliku perspektivu u razvoju turizma”, istaknuo je Branko Grgić, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Projekt je vrijedan 226 milijuna kuna, a obuhvaća obnovu dvorca Eltz, barokne jezgre Vukovara, starog grada Iloka i tamošnjeg dvorca Odescalchi te izgradnju svih sadržaja na Vučedolu.

Uz predstavnike Ministarstva kulture i turizma, predstavljanju faza realizacije svih projekata nazočili su i predstavanici  Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatske banke za obnovu i razvitak,Grada Vukovara, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara i Gradskog muzeja.

Ispis
Vrh