Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan okrugli stol „Učini pravu stvar za dječji osmijeh - podrška udomiteljskim obiteljima (faza II) “

  • 09. studenog 2021.
  • Zdravstvo i socijalna skrb

U dvorani Poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima održan je okrugli stol „Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima (faza II)“, on se održao u sklopu istoimenog trogodišnjeg programa financiranog od  strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i  socijalne politike. Program provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka u partnerstvu sa Centom za socijalnu skrb Vinkovci i Centrom za socijalnu skrb Virovitica.

Udomiteljstvo za djecu jedan je od najboljih alternativnih mogućih oblika skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Unatoč toj spoznaji, tijekom pandemije sve poteškoće koje su i ranije postojale postale su izraženije i složenije za rješavanje. Izvješće pravobraniteljice za djecu u prethodnoj 2020. Godini navodi kako je sve manji i manji broj udomitelja, a djece u institucijama sve veći. O brojkama u našoj županiji govorile su Ivana Mandek i Dubravka Grahić iz Centra za socijalnu skrb Vinkovci, te su napomenule kako na području naše županije također nedostaje udomitelja, te da je važno senzibilirati i upoznati okolinu o udomiteljstvu. O važnosti promicanja udomiteljstva i problemima s kojima se udomitelji susreću govorila je Gordana Štrbo , predsjednica Udruge udomitelja za djecu Cibale i udomiteljica. Vanja Šokić iz Centra za nestalu i zlostavljanju djecu iz Osijeka predstavila je kratkom prezentacijom važnost pružanja podrške udomiteljskim obiteljima, te je ukratko predstavila projekt „Učini pravu stvar a dječji osmijeh (faza II)“ Ispred Vukovarsko-srijemske županije na okruglom stolu sudjelovala je Larisa-Katrin Peranović, viša stručna suradnica za socijalnu skrb u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije.

Zaključak okruglog stola je da je važno da svi budu upoznati sa negativnim trendom nedostatka udomitelja i udomiteljskih obitelji, kako na području RH, tako i na području naše županije, te da se zajedničkim naporima i međusektorskom suradnjom učine potrebni koraci koji će omogućiti kvalitetnu promociju udomiteljstva za djecu, povećati kvalitetu udomiteljstva, te pružiti relevantne informacije svim mogućim potencijalnim udomiteljima.

Promo video o udomiteljstvu https://www.youtube.com/watch?v=r0ym6Ta06oA

Ispis
Vrh