Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine

  • 14. listopada 2017.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (1).jpg Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (1).jpg
Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (1).jpg
fullscreen Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (2).jpg Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (2).jpg
Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (2).jpg
fullscreen Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (3).jpg Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (3).jpg
Međunarodni stručno-znanstveni skup o razvoju županjske i oraške Posavine (3).jpg

U prepunom Amfiteatru županjske Gimnazije održan je danas Međunarodni stručno-znanstveni skup “Perspektiva razvoja županjske (HR) i oraške (BiH) Posavine”, koji bi trebao pridonijeti razvoju ova dva prekogranična područja. Organizator je tvrtka Avron d.o.o. iz Zagreba.  Inicijator je saborski zastupnik Ivica Mišić iz Vinkovaca koji je otvorio skup i predstavio ideju, projekt, osnovne ciljeve, sponzore i ljude uključene u njegovu organizaciju.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije skupu su nazočili zamjenik župana Josip Dabro, zamjenici župana Josip Dabro i Đorđe Ćurčić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zdenko Podolar i v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju doc.dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić, te ravnatelj Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST Ilija Cota.

Skupu su nazočili i brojni dužnosnici, stručnjaci i znanstvenici te poduzetnici i predstavnici lokalne samouprave iz obje Posavine.

Govorilo se o demografiji, zapošljavanju mladih, investicijama u malo i srednje poduzetništvo, usklađenosti tržišta rada s programima obrazovanja, strateškim projektima VSŽ-a, odnosu Hrvata u domovini i izvan nje, predviđenim financijskim sredstvima fondova za Posavinu te idejnom projektu gradnje pješačkog mosta Županja-Orašje.

U prvom dijelu skupa održana su izlaganja, a u drugom je uslijedila rasprava u kojoj su predavači odgovarali na pitanja sudionika skupa. Kako se čulo znanstveno-stručni skup imat će i svoj nastavak, jer do kraja godine  u Orašju bi se trebao održati veliki poduzetnički sup pod nazivom “Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine”.

Skup će biti usmjeren prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH, a računa se kako ih ima oko 80.000, koji žele ulagati i investirati u Posavinu, otkuda su i otišli „trbuhom za kruhom“ izvan granica RH i BiH. Cilj je također predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja u ovim krajevima. Na taj način želi se potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih ljudi na tome području.

Ispis
Vrh