Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju

  • 19. studenog 2011.
  • Hrvatski branitelji, Ostalo

Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom ispred nekadašnje zgrade Borovo commercea, u čijem podrumu se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice,  je pod geslom »Žrtva Borova naselja za Domovinu« počelo obilježavanje 20. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

U četvrti Borovo naselje 19. studenoga 1991. godine ubijena je 51 osoba, dok je u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja.

Od oko 800 ranjenika 115 odvedeno je u nepoznato, a još se traga za 48 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commercea.

U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred bivšom zgradom Borovo-commercea položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio župan Božo Galić zajedno sa svojim zamjenicima Željkom Cirbom i Matom Golubičićem.

Program Žrtva Borova naselja za domovinu organizirala je Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ čija se predsjednica Manda Patko obratila nazočnima, a recitirala je članica udruge Milka Pančić, majka kćeri koja je nestala u Borovu Selu.

U programu su sudjelovali i učenici OŠ Blage Zadre. Molitvu je izgovorio fra Vjenceslav Janjić župnik u Borovo Naselju.

Nakon prigodnog komemorativnog programa, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje je služena Sveta misa zadušnica.

Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine došli odati i članovi i članice Udruge »Žene u crnom«, te Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

U sklopu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. obilježeno je i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu Selu, a današnjem Borovu, te odana počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Ispis
Vrh