Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu

  • 14. kolovoza 2013.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obljetnica najveće  razmjene zatočenika u Domovinskom ratu Obljetnica najveće  razmjene zatočenika u Domovinskom ratu
Obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu
www.hrv.hr

Vukovar - Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata,  obilježen je svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, na kojoj su, ispred Vukovarsko-srijemske županije, nazočili župan Božo Galić, zamjenik župana Željko Cirba i predstojnik Ureda župana Marinko Beljo.

Na današnji je dan, 14.kolovoza 1992. godine, kod Nemetina razmijenjena posljednja velika skupina logoraša, nakon dogovora hrvatske i srbijanske strane u Budimpešti. Tada  je 714 branitelja, žena i civila iz srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora, prije 21 godinu u razmjeni ratnih zarobljenika, konačno dočekalo slobodu nakon devet mjeseci mučenja i drugih strašnih tortura koje su uspjeli preživjeti.

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Republike Hrvatske i Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka logoraša, podsjetili su kako za sve zločine prema njima i ostalima nitko nije ni procesuiran ni osuđen.

Dapače, kaže Rehak, još ih i osporavaju. “Više od 30.000 osoba bilo je zarobljeno u srpskim koncentracijskim logorima, od toga je 3.000 žena i 500 djece”, istaknuo je Rehak. 500 djece. Država je pak priznala status za oko njih osam tisuća, s obzirom da mnoge zatočenike u logorima nije popisao Međunarodni crveni križ.

Obilježavanju su uz čelnike Vukovarsko-srijemske županije i članove  HDLSKL-a, nazočili i predstavnici Grada Vukovara, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka,  kao i ministar branitelja Predrag Matić, koji je i sam logoraš, te posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Nakon svečane akademije u Vukovaru, organiziran je odlazak i u Nemetin gdje se nalazi spomen obilježje i park, u znak sjećanja na veliku razmjenu, a druženje  je nastavljeno na stadionu Radnički u Borovu naselju.

Ispis
Vrh